Hoe leef ik duurzamer?

Je hoort het overal om je heen. ‘We moeten écht duurzamer leven!’. ‘We moeten echt wat doen aan het klimaat!’, ‘De zuidpool smelt weg!’, etc. Maar wat doen we er aan? Ik verbaas me over hoeveel mensen er dit soort dingen aanhoren, hun schouders ophalen en gewoon doorgaan met leven. En dat vind ik zo jammer.

Ik weet niet waarom, maar ik hou mij al lange bezig met het klimaat. Toen ik in de tweede bij aardrijkskunde leerde dat er per kilogram rundvlees wat we eten 15000 Liter water nodig is. Ik vond dat bizar, en besloot vanaf dat moment al minder rundvlees te eten. En kun je het je voorstellen hoe veel rundvlees er gemiddeld elke dag doorheen gaat in Nederland? Of nog erger, in Europa, of de hele wereld?

Toen ik laatst hoorde dat er op 7 februari een staking georganiseerd was, riep ik wat vrienden op en gingen we staken. Ik wilde dat zo graag, eindelijk kon ik mijn stem laten horen (tussen de 10 000 mede-stakers, dat dan weer wel). Zelfs school gaf toestemming om te gaan staken in Den Haag. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Het was een hele leuke ervaring, met zoveel mensen bij elkaar. Ik heb ook nog nooit in zo’n volle trein gezeten. Je stond met z’n allen op een kluitje, sommigen al met hun spandoeken in de hand.

Bord schilderen

Deze foto maakte ik vlak nadat we de klimaatmars hadden gelopen.

 

Natuurlijk hangen er ook andere factoren aan de klimaatverandering, behalve minder vlees eten kunnen we nog veel meer doen. Wil jij graag een handje aan het klimaat helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder geef ik jou tips die het klimaat een beetje helpen. Het is niet dat deze veranderingen hét verschil voor de wereld maken natuurlijk. Maar ik zeg altijd: een beter milieu begint bij jezelf.

 

1. Vlieg minder

Dit is denk ik wel de grootste boosdoener van de klimaatverandering. We vliegen met z’n allen te veel. Het wordt ook steeds meer, en dat terwijl we net het klimaatakkoord getekend hebben. Vliegen wordt steeds normaler, en dat terwijl het een ontzettend grote hoeveelheid CO2 uitstoot. Natuurlijk is het gaaf om een keer een grote reis te maken, naar Amerika of Azië. Daar is vliegen ook voor bedoeld. Maar twee/drie keer per jaar het vliegtuig pakken omdat je een weekendje naar Londen wilt? Hmm, beter van niet. Het is natuurlijk up to you, maar als je echt wat aan het klimaat wilt doen, dan is minder vliegen wel een hele goede optie.

 

2. Eet minder vlees

Deze had ik natuurlijk net al opgenoemd. Maar als je geen vlees eet, draag je ook zeker een goed handje bij aan een beter klimaat. Zoals ik al zei is met name rundvlees een enorme waterverspiller, en dan is biefstuk nog de ergste, omdat bijvoorbeeld rundergehakt er niet speciaal voor ‘geteeld’ wordt. Daarnaast is varkensvlees ook een klimaatvervuiler. Daarna kip. Je kunt dus het best kip eten, als je vlees wilt eten.

Ik snap trouwens als je denkt, wat moet ik dan gaan eten in plaats van vlees? Veel mensen zijn het gewend om dagelijks vlees te eten. Je kunt ook regelmatig vis eten, bak een stukje zalm of doe wat witte vis in de oven. Genoeg recepten hiervan op mijn blog. 😉 Hou je niet van vis? Er is tegenwoordig een heel groot aanbod van vleesvervangers, zoals producten van De Vegetarische Slager, Vivera of Valess. Mijn persoonlijke favorieten zijn de chili-lemon kipstuckjes van de Vegetarische Slager, de speckjes, de kaasburger en balletjes. Vind je vleesvervangers te prijzig? Dan kun je ook eens wat met peulvruchten, noten en/of kaas maken. Keuze genoeg dus!

 

3. Verbruik minder plastic

Kijk om je heen in de supermarkt en let eens op het gebruik van plastic. Dat is zo veel. Winkels gebruiken plastic heel vaak als verpakking, chocolaatjes worden per stuk in plastic verpakt en brood zit in plastic zakken. Niet dat ik dit niet begrijp hoor. Plastic is goedkoop, en handig. Bio-plastic scheurt zo snel, dat is toch minder handig. Maar toch, er kan toch wel een oplossing voor zijn? Soms is plastic namelijk wel echt overbodig. Je hebt vast wel eens een groot diner of picknick gehad waarbij je met plastic bord, bestek en bekertje at. Was dit nou nodig, of had iedereen ook gewoon zelf zijn bord van thuis kunnen meenemen? Soms kun je hier best bij stilstaan, of het nou nodig is dat je weer iets plastics koopt. Maar ja, soms ontkom je er gewoon niet aan.

 

4. Rijd minder met de auto

We rijden in Nederland zo veel met de auto, dat er dagelijks rond de spits bizar lange files ontstaan. Omdat er zo veel mensen met de auto naar hun werk gaan. Als je werk niet te ver weg is, waarom zou je niet overwegen om met de fiets naar je werk te gaan? Of als je werk dichtbij een station is, waarom niet met de trein? De auto is super luxe natuurlijk, maar stoot ook een hoop CO2 uit. Met de fiets, trein of bus ben je dan een stuk beter bezig.

 

5. Douchen

Douche jij lang? Zo ja, zou het niet een paar minuutjes korter kunnen? Dan verspil je namelijk alweer heel wat minder liters water. Hoe kun je nog meer duurzaam douchen? Je staat er niet zo snel bij stil, maar besef je eens hoeveel plastic er voor cosmetica wordt gebruikt. Alles zit wel in een plastic fles. Dus weg met die plastic douchegel flessen, gebruik eens lekker oldschool een handzeepje. Doe ik ook! Ik gebruik ook een shampoo blokje. Die kocht ik hier.

 

Er zijn nog talloze manieren om iets goeds voor het milieu te doen, maar deze vier hierboven steun ik vooral. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad.

Stukje in het NH Dagblad met onze borden

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: