Bietjes gnocchi met gegrilde courgette en korianderpesto

Gnocchi is iets wat ik nog nooit heb gegeten. Dat wil zeggen: ik heb nog nooit de ‘echte’, originele gnocchi gegeten. De witte, die enkel bestaat uit aardappel en bloem. Wel maakte ik alweer een tijd geleden zoete aardappel gnocchi uit een kookboek. En vandaag trap ik af met bietengnocchi. En dat is, moet ik eerlijk zeggen, niet een simpel recept. Nee, het verraste me hoe lang ik hiermee bezig was. Ik hield me een soort van aan een recept, maar die verhoudingen waren niet helemaal goed. Het deeg bleef plakkerig. Dus ik bleef maar bloem toevoegen, ondertussen mijn handen helemaal onder het rode deeg. Om te lachen eigenlijk, maar ik was alleen thuis dus gelukkig niemand die me uitlachte om de rotzooi. Maar uiteindelijk is het goedgekomen. Na circa 350/400 gram bloem toegevoegd te hebben, was het nog steeds best plakkerig maar wel te doen zeg maar. Ik denk niet dat je dit deeg ooit tot een bol kan vormen, hoeveel bloem je ook toevoegt. Dan moet je wel heel veel bloem gebruiken om de vierkantjes op te snijden, anders gaat dat ook helemaal fout.

Ik wil je na dit verhaal zeker niet ervan afhouden om dit te gaan maken. Zeker niet, anders zou ik dit recept ook niet delen. Het is af en toe gewoon heel leuk om lekker lang te frutselen in de keuken, toch? En met resultaat. Want de gnocchi is super lekker, helemaal in combinatie met de korianderpesto en gegrilde courgette.

 

Voor de gnocchi:

  • 400 gram aardappelen, kruimig
  • 200 g rode bietjes (gekookt)
  • 350 gram bloem *
  • Flinke snuf zout
  • 1 ei

* misschien meer dan 350 gram nodig!

Voor de korianderpesto:

  • Een flinke hand verse koriander
  • Een hand noten (ik gebruikte gemengde, maakt niet uit welke noten)
  • Een flinke scheut olijfolie
  • 25 gram geraspte oude kaas of parmezaan

En verder…

  • 1 courgette
  • Olijfolie

 

Begin met het maken van de gnocchi. Schil en snijd de aardappels in stukken. Kook ze gaar in kokend water. Als ze goed gaar zijn, giet je ze af en laat je ze afkoelen. Stamp de aardappelen fijn. Niet in de staafmixer!

Snijd de rode bieten in stukken en doe samen met het ei en flink wat zout in de staafmixer tot het een puree is.

Meng de aardappelpuree en bietenpuree door elkaar. Voeg de bloem toe en kneed tot een deeg. Dit wordt echt een rotzooi. En je handen gaan helemaal onder het rode deeg zitten. Maar je moet misschien wat meer bloem toevoegen, moet je ff wat experimenteren.

Neem stukken van het deeg en rol ze uit tot lange slangen. Of hoe je het ook wil noemen. Rol ze uit op een met veel bloem bestrooide bakplaat en snijd hier kleine vierkantjes uit.

Zet een pan met veel water op het vuur. En wacht tot het water kookt.

Ondertussen rooster je vast de noten in een koekenpan. Kijk uit dat ze niet aanbranden wat dat heb ik heel vaak.

Hak de koriander fijn. Hak ook de noten een beetje grof.

Ondertussen doe je een deel van de gnocchi’s in het kokend water. Als ze omhoog komen dan zijn ze gaar. Ik zal er trouwens iets van 10 of 12 gnocchi’s tegelijk in het water doen.

Meng de gehakte koriander samen met de gehakte noten, flink wat olijfolie, de geraspte oude kaas en peper en zout. Dit is je ‘pesto’.

De courgette snijd je in redelijk dikke plakken in de breedte en gril je in de grillpan op laag vuur, met de deksel erop. Zo wordt de courgette lekker zacht van binnen en brandt het niet aan.

Serveer de gnocchi samen met de korianderpesto en courgette.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: