Winterbarbecue: Zalmfilet met groentespiesen

Yes, ik mocht een opdracht over barbecueën doen! Ik vind barbecueën sowieso al leuk in de zomer, maar heb je er ooit wel eens over nagedacht om in de winter eens de barbecue aan te steken? Dat doen mensen toch minder snel. Maar waarom niet gewoon een dikke jas aantrekken en een sjaal om, en dan de meest lekkere gerechten bereiden? Want wees eens eerlijk, als groente op de barbecue heeft gelegen smaakt dat toch net even wat specialer dan uit de pan of gekookt.

Je hebt voor een winterbarbecue wel een goede barbecue nodig, die zich niet door de kou laat afschrikken. Met de Big Green Egg zit je sowieso goed. Terwijl je in de kou aan het barbecueën bent, moet je alleen niet vergeten de deksel op de barbecue te houden. De boel moet wel warm blijven natuurlijk.

Maar wat leg je in de winter dan op de Big Green Egg? ’s Zomers leggen we er worstjes, saté of courgette op, maar bedenk nu eens wat jij het liefst eet op een ijskoude, gure dag. Dat is waarschijnlijk geen worstje met stokbrood. Nee, we willen iets hartverwarmends. En dan ook nog iets van het seizoen, groenten zoals pompoen. Ook nog eens duurzaam. Want barbecueën hoeft niet altijd met vlees te zijn!

Wintergroenten op de barbecue zijn dus super lekker. Ik maakte spiesen van pompoen, aardappel, zoete aardappel, aardpeer en rode ui. Ook legde ik een groot stuk zalm op de barbecue. Met knoflook en olijfolie, echt heerlijk.

Uiteraard kun je de Big Green Egg ook in de zomer gebruiken. Ben je barbecue fan? Ga dan zeker eens langs bij de barbecue winkel The Fire Station in Kaatsheuvel. De winkel biedt van alles voor de barbecue aan. Dus zeker de moeite waard om even te kijken.

 

Ingrediënten voor 4-6 personen:

Voor de zalm:

  • +- 800 g zalmfilet met vel
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook

Voor de spiesen (4-6 spiesen)

  • 1/4 pompoen
  • 1 aardappel
  • 1 zoete aardappel
  • 1 pastinaak (of aardpeer, of wat je wilt)
  • 2 rode uien

 

Hak de knoflook fijn. Verdeel olijfolie met de knoflook over de zalm. Laat marineren in de koelkast.

Zet de barbecue alvast aan, zodat de kolen heet kunnen worden.

Snijd de pompoen in blokjes of stukken. Schrob de aardappelen schoon en snijd in stukken. Schil de rode uien en halveer ze of snijd in kwarten. Schil de pastinaak en snijd in stukken. Kook alle groenten en aardappelen kort (3 minuten) behalve de rode ui.

Rijg de groenten aan 4, 5 of 6 spiesen. Afhankelijk van hoe vol jij je spiesen wilt.

Leg de spiesen op de barbecue, aan de zijkant van het rooster zodat ze niet aanbranden. Laat ze ongeveer 25 minuten garen. Wel tussendoor omdraaien!

Leg de laatste 15 minuten de zalm op de barbecue. Leg hem op het rooster aan de kant van de huid, de huid mag helemaal zwartgeblakerd zijn. Op de green egg kun je de kooltjes verdelen, zodat de temperatuur zich ook verdeeld. Je kunt het best de zalm op het heetste gedeelte leggen, en de spiesen op het minder warme deel. Laat de deksel op de barbecue, zonder aluminiumfolie want met folie krijg je veel minder die lekkere rooksmaak. Let wel op dat je op het moment dat de barbecue heel erg staat te roken, je de spiesen er even vanaf haalt. Anders krijgen deze wel een hele heftige rooksmaak.

Haal alles van de barbecue, eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: