Zelfgemaakte bagels

Het heeft weer eens lang geduurd, maar hier ben ik weer met een nieuw recept hoor. En een hele leuke, dat ook nog. Want zelf bagels maken, hoe cool is dat? Bagels is in de ogen van sommige mensen niks anders dan een gewoon broodje met een gat erin. Dat is het echt niet, de bereidingswijze is anders. Namelijk: de broodjes worden kort gekookt. Dit zorgt voor een extra knapperige korst. De broodjes zijn vers uit de oven het allerlekkerst.

De Bagels en Beans ken je vast wel. Welke bagel neem jij altijd? Ik ga meestal voor de ‘alles-bagel’, met allemaal zaden en pitten. De sesambagel is de bekendste bagel. In dit geval dat je hem zelf maakt, kun je er je eigen twist aan geven! Dat wil zeggen: doe niet te veel aan het deeg, want dat kan het rijzingsproces verstoren. Wel kun je de bagels aftoppen aan de buitenkant, vlak voor het bakken. Omdat je de bagels hebt gekookt zullen zo de zaadjes beter blijven plakken. Maar je kunt ze ook gewoon blanco houden. Ook lekker!

Ingrediënten voor zo’n 8-10 bagels:

  • 500 g bloem
  • 7 g droge gist
  • 1.5 tl zout
  • 20 g suiker
  • 320 ml lauwwarm water
  • Eventueel: maanzaad, lijnzaad, sesamzaad, havervlokken, etc…

Meng de bloem, gist, suiker, het water en zout in een kom door elkaar en kneed met je handen of de kneedhaken met de mixer in 12 tot 15 minuten tot een soepel deeg. Dek af met een theedoek, en laat minimaal een uur rijzen.

Verdeel het deeg in 8, 9 of 10 stukken (afhankelijk van de grootte die jij wilt). Maak er bolletjes van, en draai er met je vinger een gat in. Leg de bagels op een met bakpapier beklede bakplaat en leg hier de bagels op. Laat minimaal 30 minuten rijzen, afgedekt met een theedoek.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Breng een pan met water aan de kook. Kook de bagels er per twee stuks in, voor een tot anderhalve minuut. Dompel ze halverwege om in de pan.

Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze uitlekken op een theedoek.

Leg ze weer terug op de bakplaat en bestrooi ze eventueel met sesamzaad, lijnzaad, havervlokken, maanzaad, of wat jij wilt.

Bak de bagels ongeveer 22 minuten in de oven goudbruin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: