Travel guide van… Deventer

Eigenlijk was ik deze rubriek alweer een beetje vergeten. Een paar maanden geleden gaf ik aan deze nieuwe rubriek te zijn begonnen, voor travel guides van steden en leuke plekken in Nederland of in het buitenland. Vandaag staat Deventer in het zonnetje. Deventer is echt zo erg het bezoeken waard! En waarom, dat ga ik je in deze blog laten zien.

Ik wil trouwens even heel duidelijk zeggen dat mijn rubriek niet gesponsord is. Puur uit mijn eigen interesse doe ik dit, en ik wil dat iedereen weet dat sommige plekken een must go zijn om een keer heen te gaan.

Ik ontdekte Deventer tijdens de fietsvakantie. Deventer was ons laatste overnachtingsadresje, waar we twee nachtjes bleven zodat we een volle dag hadden om de stad te verkennen. Een ding wat wel jammer was, is dat het echt een super warme dag was. Het was geloof ik 37 graden, en daardoor waren er verschillende winkels gesloten en was het minder druk in de stad. Maar dat maakte Deventer niet minder mooi, en hebben we ondanks de hitte gewoon geshopt.

Winkels

Laten we met de winkels beginnen. Deventer heeft heel veel leuke smalle straatjes, waar je de hele dag kunt spenderen om jezelf arm te kopen.

Hoge Ramen

Bij Hoge Ramen koop je alles wat leuk is. Cadeaus, kleding, spulletjes voor in huis, etc! Ook nuttige dingen, zoals plantenpotten. Maar dan met een grappig tintje: in de vorm van een dier. De winkel verkoopt ook mooie merken, maar niet voor al te gekke prijzen. Ook doen ze aan duurzaam. Bamboe bekers en herbruikbare broodzakjes bijvoorbeeld. Genoeg redenen om deze winkel even binnen te wippen.

Grote Overstraat 46-48-50, Deventer

Of bestel iets op de site: https://www.hoge-ramen.nl/

De Deventer Koekwinkel

Deventer koek zal je misschien niet meteen bekend in de oren klinken, maar toen ik het logo zag met daarop ‘JB Bussink’, toen herkende ik het meteen. In dit winkeltje kun je vooral Deventer koek kopen, uiteraard! Ze hebben ook nog allerlei soorten koek. Kruidkoek, ontbijtkoek, appel kaneel koek, gember koek, en nog veel meer. Naast koek verkopen ze ook nog souvenirs, kerstpakketten, koektrommels en andere lekkernijen. Je kunt er ook zitten, met een kopje koffie en natuurlijk een plakje Deventer koek!

Brink 84, Deventer

https://www.deventerkoekwinkel.nl/categorie/3145/Koeksoorten.html

Holy Cow

Dit is echt weer zo’n leuke winkel waar ik me wel een uur zou kunnen vermaken door alleen maar rond te kijken. Holy Cow verkoopt namelijk alleen maar dingen die leuk zijn. Vind ik! Je kunt er kleding kopen van merken zoals Tante Betsy, King Louie en Smashed Lemon. Maar ze verkopen ook spullen voor in huis, zoals lampen (wat dacht je van een plantenlamp?) of keukenspullen. Ook verkopen ze leuke zelf invulboekjes, en andere boeken. Als je iemand cadeau moet doen (vooral voor een vrouw denk ik), zal ik zeker hier even langsgaan.

Grote Overstraat 49, Deventer

https://www.holycowshop.nl/

Tantilly

We stapten het winkeltje binnen, en werden meteen blij van alle vrolijke kleding die er hing. Mijn moeder paste het een en ander, en kocht een leuk bloesje. We werden geholpen door een aardige vrouw. Wat bleek? Zij was de ontwerper van Tantilly! Het was haar eigen merk. Haar winkel in Deventer was haar enige vestiging, maar ze had plannen om haar merk ook in andere winkels te laten hangen, in andere steden. Ze raakt geïnspireerd door grotere merken zoals Tante Betsy. Maar dan weer net even anders.

Kleine Overstraat 45, Deventer

https://tantilly-shop.com/

Restaurants

Voor leuke restaurants en eettentjes moet je zeker in Deventer zijn. Op elk hoekje van de straat vind je verscholen tentjes, gezellige kroegen en de Brink zit er vol mee.

A Taste Of Honey

We gingen hier wat drinken, op aanraden van iemand moesten we hier echt heen. Achteraf had ik spijt dat ik geen bagel genomen heb hier, er stonden heel veel lekkere bagels op de kaart namelijk. Maar dat appel- perentaartje die we deelden was ook super. Hun taarten hebben prijzen gewonnen, stond er. Maar nu even over het restaurant zelf. Het moet bij je passen, maar ik hou echt van het interieur. Zo gezellig! Een beetje jaren 70 stijl, met oude muziek op de achtergrond. Er hangen allerlei grappige schilderijtjes aan de muur. Wij zaten op het terras, of eigenlijk de achtertuin. Ook daar zat je leuk. Ze noemen zichzelf een eigenzinnige lunchroom, en dat mag die naam zeker dragen. Ik hou wel van die leuke eigenzinnigheid. Zo ben ik zelf ook. Soms. 🙂

Spijkerboorsteeg 27, Deventer

https://atasteofhoney.nl/

St. Tropez

Het was 36 graden toen we in Deventer strompelden, sloom van de hitte en toe aan eten. Toen we St. Tropez zagen, was er geen twijfel over mogelijk: niks paste beter bij deze temperaturen dan dit restaurant! Het terras zat bomvol, maar we wisten nog een plekje voor vier te bemachtigen. We zaten op een bank met boomstamtafeltjes. Hoe nice. Binnen zag het er ook heel leuk uit. Ik kan het niet uitleggen, je moet er gewoon zijn haha. Het eten was ook lekker. Ze hebben er van alles, vlees, vis (sushi!), vega… Ik moet wel zeggen dat ze relatief veel vlees op de kaart hadden staan, en weinig vega. Maar nu ik de site weer bekijk, zie ik dat de kaart is veranderd. Met warm of minder warm weer: het is altijd leuk bij St. Tropez.

Brink 28, Deventer

https://www.st-tropez.nl/

Fooddock

Fooddock is de eerste foodhal in Oost-Nederland. Ik vind het foodhal concept heel erg leuk. Allerlei kleine gerechtjes die je kunt halen, uit allerlei soorten landen. Je hebt hier van alles. Sushi van Meneer Temaki, Saté bar voor lekkere (vega) satés, Kitchen Queen met lekkere noodles, Antepia met authentieke Turkse gerechten en nog meer. Er is altijd volk, en is een gezellige sfeer. Hou er wel rekening mee dat Fooddock niet in het centrum ligt.

Zuiderzeestraat 2, Deventer

https://www.fooddock.nl/

De Noorman

Bij De Noorman geniet je van lekker Scandinavisch eten. Lekker ontbijten of lunchen met zelfgebakken brood, allerlei soorten beleg en ze maken echt een feestje op je bord. Ook kun je hier wafels, taarten, granola en nog veel meer zoets krijgen. En dat alles in een gezellig interieur.

Kleine Overstraat 41, Deventer

https://www.facebook.com/denoormandeventer/

Gio’s

Omdat het zo warm was, konden we deze dagen niet verdragen zonder ijs! Dus hierbij: Gio’s heeft super lekker ijs. Er stond een lange rij, begrijpelijk! Heel veel smaken, we deelden een grote bak van vijf bollen met z’n vieren. Dus mocht je een ijsje willen halen, ga dan even naar Gio’s.

Grote Kerkhof 24, Deventer

https://www.facebook.com/giosdeventer/?ref=hl

Bezienswaardigheden en activiteiten

Mocht je nou niet zo’n shopaholic zijn en hoeft uit eten ook niet zo van jou, lees dan nog even verder. Want wie weet zit hier nog wel wat voor jou tussen.

De Ossenwaard

Deventer ligt aan de welbekende rivier De IJssel. Voor een euro zit je aan de overkant van de stad, het pondje brengt je naar een mooi natuurgebied: De Ossenwaard. Hier kun je mooie wandelingen maken en even tot rust komen uit de stad.

Deventer, aan de andere kant van de IJssel.

https://www.ijssellandschap.nl/landgoederen/ossenwaard/

Het Speelgoedmuseum

Beetje cultuur snuiven? Het speelgoedmuseum zit midden in het centrum, op de Brink. Het is een van de weinige musea in Deventer, en springt er echt uit. Er huist in het museum een collectie van maar liefst 13000 speelgoedobjecten! Er is voor iedereen wat wils: volwassenen halen hun herinneringen van vroeger weer op met het oude speelgoed, en kinderen kunnen zich vermaken op de speelzolder.

Brink 47, Deventer

https://www.speelgoedmuseumdeventer.nl/

Stadswandeling in Deventer

De 1250 jaar oude stad Deventer staat vol met prachtige oude panden. Wat voor verhaal zal eer achter die panden zitten? Er wordt elke dag een stadswandeling georganiseerd, waarin je de hele geschiedenis van 768 tot nu krijgt te horen. Lopend, natuurlijk.

VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis)

http://www.deventer.info/nl/zien-en-doen/wandelen-en-fietsen/participant_id,8955/category_id,15/stadswandeling-deventer

Kortom: ik raad je zeker aan om eens de stad Deventer te bezoeken 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: