Graved Lax met mosterddressing

Heb je ooit al eens van Graved Lax, oftewel Gravlax gehoord? En weet je wat het is? Het is zalmfilet, gepekeld in zout, suiker, peper en dille. Van origine, lang geleden, was dit voor de Scandinaviërs een gewoonlijke manier om zalm te bereiden. Men zoutte de zalm ruimschoots, en begroef hem voor enkele dagen in de grond. Zo pekelde je hem in zout, waardoor hij langer houdbaar was. En de grond in Scandinavië is ook niet bepaald warm, dus diende het ook meteen als een soort koelkast.

Tegenwoordig begraven wij het natuurlijk niet meer in de grond. We hebben het luxe om het gewoon in de koelkast te bewaren. Daarnaast vinden we het ook lekker om er naast zout ook suiker, peper en dille aan toe te voegen. En eventueel wat citroensap. Gekker hoeft het van mij niet. Er zijn recepten te vinden waarin mensen van alles op de zalm gooien: gin, een wirwar aan kruiden, etc. Dat vind ik zonde. De smaak van zalm is zelf al fantastisch! Ik heb de gravlax 48 uur laten pekelen. Het resultaat was geweldig. Het was een groot succes bij iedereen. Dus wees op tijd met het bereiden dan deze zalm, vlak voor het diner hoef jij het alleen nog maar in plakjes te snijden en that’s it. Verder serveerde ik er nog wat geroosterd stokbrood bij, en de mosterddressing die ik zelf maak. En wat rucola.

Ingrediënten voor 8-10 personen:

 • 800 gram zalmfilet (liefst een heel stuk)
 • 30 g verse dille (een bakje)
 • 2,5 tl suiker
 • 3 el grof zeezout
 • 1,5 tl grove peperkorrels
 • Eventueel wat citroensap- of rasp

Voor de mosterddressing:

 • 1,5 el mosterd
 • 4 el olijfolie
 • 1 tl honing
 • Sap van een halve citroen
 • Peper en zout

Voor erbij:

 • 2 stokbroden
 • Een zak rucola

Bereid de zalm zo snel mogelijk na aankoop.

Hak de verse dille fijn. Stamp de peperkorrels en de zoutkorrels in een vijzel wat fijner. Meng in een bakje de dille, peper, zout en suiker door elkaar.

Bedek de bodem van een schaal waarin je de zalm in wilt pekelen met plasticfolie. Leg hier de zalm op. Verdeel het dille-zout-suiker mengsel over de zalm, op de mooie roze kant (dus niet de grijze kant, mocht dit er zijn). Wikkel het plasticfolie er nog eens extra omheen, twee keer zodat de zalm goed dicht zit. Zet in de koelkast.

Laat de zalm ongeveer 48 uur pekelen. In de tussentijd komt er vocht vrij, dit heet brine. Dit kan je er weer overheen doen, maar ik heb het gewoon genegeerd en eigenlijk twee dagen niks met de zalm gedaan. Dit gaf goed resultaat, dus laat die zalm maar lekker staan.

Veeg na twee dagen de marinade van de zalm af. Ik heb dit er lichtelijk vanaf gehaald, zodat er nog wel wat dille op de zalm zit. Lekker voor de smaak, en ziet er mooier uit vind ik.

Vlak voor het serveren snijd je het stokbrood in sneetjes en verwarm je de oven voor op 220 graden. Rooster de stokbroodjes knapperig in de oven, ongeveer 10-12 minuten.

Snijd vlak voor het serveren de zalm in dunne plakjes. Hussel alle rucola in een bak of in de zak met wat olijfolie. Verdeel de rucola over de borden. De zak hoeft niet op. Leg hierop twee stokbroodjes per bord. Verdeel hier 2 a drie plakjes zalm over (afhankelijk van je dikte en het aantal personen).

Maak de dressing. Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar, eventueel met een garde als je het niet goed egaal krijgt. Verdeel een beetje van de dressing over elke portie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: