Garlic bread met mozzarella

Ik zweeeer je moet dit brood maken. Ten eerste omdat het gewoon super lekker is, en daarnaast is het helemaal niet moeilijk om te maken. Het deeg maak je helemaal zelf. Dat is vaak een ding voor mensen, zelf brooddeeg maken, dat dat moeilijk zou zijn. Mensen, geloof mij nou: het valt echt mee. Ik dacht eerst ook dat het moeilijk zou zijn, maar inmiddels maak ik zelf brood of focaccia als ik even geen borrelhapje weet. Dus dan maak ik ‘even snel’ brood. Dat kan jij ook. Ik heb namelijk ooit een basisrecept voor brood ontwikkeld (of opgezocht, maar dat kan ik me even niet meer herinneren), en ik ken het hele recept nu uit mijn hoofd. En nog nooit is het mislukt.

Garlic bread is dus een showsteler als borrelhapje. Maar ook bij een buffet of bij het diner is het een topper. Meestal gaat in het boter mengsel peterselie, maar zelf had ik dat op dit moment niet, dus gebruikte ik koriander. Maar doe wat jij lekker vindt. Denk er wel aan om minstens twee à drie uur van tevoren te beginnen: het brood heeft even rijstijd nodig.

Ingrediënten voor een brood:

Voor het deeg:

 • 500 g bloem
 • 7 g droge gist
 • 1 tl suiker of honing
 • 300 ml water, lauwwarm
 • 1,5 tl zout
 • 2,5 el olijfolie extra vierge

Voor de topping:

 • 4 el zachte roomboter (kamertemperatuur)
 • Paar takjes verse peterselie
 • 3 teentjes knoflook
 • 200 g mozzarella

En ook nog…

 • 3 el polenta, ongekookt

Maak het brooddeeg. Voeg alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar, en kneed het tot een bol deeg. Dit kun je met je handen doen, of met een mixer met de kneedhaken. Als het deeg na een minuut of 5-7 soepel is geworden en je er een bol deeg van kunt maken, is hij klaar voor de eerste rijs. Wikkel het deeg in plasticfolie en dek af met een schone theedoek. Laat minimaal een uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven vast voor op 200 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de korrels polenta over het bakpapier. Dit zorgt ervoor dat je deeg niet vast blijft plakken aan het bakpapier, of je bakplaat. Spreid de polenta uit over het oppervlak. Leg het deeg hier op, en druk met je handen voorzichtig in het deeg. Je zorgt ervoor dat het deeg zich verspreidt over de bakplaat en je een ronde of rechthoekige vorm krijgt. Maak zorg dat het brood ongeveer 2-3 cm dik is. Leg er een theedoek overheen, en laat minimaal 30 minuten rijzen.

Maak ondertussen de garlic butter. Zorg dat je boter zacht is dus dat je hem kan roeren in het bakje. Is dat niet, verwarm dan een paar seconden in de magnetron. Hak de peterselie fijn, en hak de knoflook ook fijn. Voeg beide toe aan de boter. Voeg peper en zout toe, en roer door elkaar.

Smeer de knoflookboter op het brood. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel en verdeel dit ook over het brood.

Bak 35 minuten in de oven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: