Bitterkoekjespudding met Amaretto

Voor velen is bitterkoekjespudding, of bavarois nostalgie. Vroeger kregen ze het als toetje voorgeschoteld, als afwisseling op de griesmeelpudding. Voor mij niet. Ik ben geboren in 2002, bijna 17 jaar geleden dus. Toen was bitterkoekjespudding al lang uit de mode, en maakten mensen liever iets exotisch in plaats van Hollandse pudding. Maar alsjeblieft, laten we het recept voor bitterkoekjespudding niet vergeten! Het is super lekker namelijk. Extra lekker om de bitterkoekjes in amaretto te weken, dat doe ik in dit recept. Dat is misschien ietsje minder Hollands, maar het zou mijn recept niet zijn al wijkt het niet af van origineel!

Zoals je op de foto ziet, heb ik er nog slagroom en stroop bij geserveerd. Dit is optioneel, zonder is het ook super lekker.

Ingrediënten voor 4-6 personen:

  • 150 g bitterkoekjes
  • 4 el amaretto
  • 300 ml slagroom
  • 300 ml melk
  • 6 blaadjes gelatine
  • 75 g suiker
  • 2 el maïzena
  • 2 eidooiers
  • 1 tl vanille extract

Snijd alle bitterkoekjes in stukjes (in zessen of zo). Doe de ene helft in een bakje, en voeg er de amaretto aan toe (optioneel).

Week de gelatineblaadjes in koud water. Doe bijna alle melk samen met het vanille-extract in een pan. Breng dit aan de kook en blijf door roeren. Meng ondertussen de rest van de melk met de suiker, maïzena en eidooiers tot een glad mengsel. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Voeg ook de andere helft (dus de niet met amaretto gemengde) bitterkoekstukjes toe. Laat het mengsel zo’n twee minuten al roerend doorkoken en haal de pan daarna van het vuur. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en meng deze erdoor. Laat het mengsel afkoelen.

Klop de slagroom lobbig op. Spatel de slagroom voorzichtig door de afgekoelde pudding. Meng er tot slot de overige bitterkoekstukjes door en giet het mengsel in een (pudding)vorm. Je kunt het ook in kleine glaasjes scheppen. Laat de pudding minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Om de pudding uit de vorm te krijgen, dompel je de vorm in een bak met heet water. Garneer de pudding met extra bitterkoekjes en eventueel slagroom en stroop.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: