Kerstrecept: varkenshaas met peterselie-amandelsalsa en zoete aardappelcrème

Nu de Sint het land weer uit is, kunnen we ons volop gaan focussen op kerst! Wat ga jij doen met kerst? Waarschijnlijk eten. Weet je al wat je gaat maken? Misschien besteed je dat wel uit, maar mocht je inspiratie nodig hebben: deze varkenshaas is gegarandeerd een succes. Niet echt vega zoals jullie van mij gewend zijn, maar ik dacht ach, laat ik eens vanuit een vleesetend perspectief denken. En ik ben totaal niet zo’n strenge vegetariër. Want stiekem eet ik heeel soms nog wel vlees. Sssst… Maar mocht je dus voor vlees willen gaan voor het kerstdiner, dan is dit een dikke vette aanrader. Mijn zusje is een eenzijdige eter, en heel kritisch. Ze vond deze varkenshaas ongeveer het lekkerst wat ze ooit gegeten had! Ook mijn ouders maakte ik er erg blij mee. Het is namelijk vrij zeldzaam tegenwoordig dat ik vlees bereid, haha. Maar ik maakte dit wel met mijn blog in mijn achterhoofd.

Ik kocht ‘culinaire varkenshaas’ bij de supermarkt. Dit was betere kwaliteit varkenshaas dan de gewone. Daarnaast moet je goed op de baktijd letten. Het lekkerst is, vind ik dan, als het vlees nog een beetje rosé is vanbinnen. Iedere oven is weer anders, maar ik zal mijn baktijden noteren. Dan komt het vast goed.

Ingrediënten:

  • 400 g varkenshaas
  • 1,5 tl mosterd
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie

Voor de salsa:

  • 1 tl kappertjes
  • Een hand verse peterselie
  • 1 el amandelen
  • 2 el olijfolie

Voor de zoete aardappel:

  • 175 g zoete aardappel
  • 1 el crème fraiche

Pers een teentje knoflook uit. Meng de knoflook met de mosterd en olijfolie in een bakje. Voeg ook peper en zout toe. Smeer met je handen de varkenshaas in met deze marinade. Leg de varkenshaas in de ovenschaal waarin je hem zo gaat bakken. Dek af, en laat een uur in de koelkast marineren. (korter is ook geen punt, maar hoe langer hoe lekkerder eigenlijk.)

Schil en snijd ondertussen de zoete aardappel. Kook de stukjes aardappel gaar. Laat een beetje afkoelen, en voeg dan de crème fraîche toe. Prak er met een vork doorheen, net zo lang tot je een smeuïge puree hebt.

Maak de salsa. Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Kijk wel uit, ze branden snel aan. Laat ze dan op een bord afkoelen. Hak de kappertjes, amandelen en peterselie samen. Doe in een bakje, en meng de olijfolie er door.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Bak de varkenshaas 20 minuten in de oven.

Ik zou als ik jou was nu het vlees even controleren, of ie niet te rosé is. Dan kan hij eventueel nog langer, wat jij lekker vindt.

Serveer de varkenshaas met de salsa en puree.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: