Zelfgemaakt meergranenbrood

Zelf brood maken moeilijk? Nee joh. Als je maar een goed recept volgt, lang genoeg kneed, en lang genoeg laat rijzen. De geur van vers gebakken brood kan nergens tegenop. Helemaal een verrassing als je ’s ochtends naar beneden komt en de geur van brood komt je tegemoet. Dan moet er natuurlijk wel iemand het brood afbakken. Want in principe kun je alle voorbereidingen de dag van tevoren al doen. Dan rijst ie ook nog langer.

Verwar ‘meergranenbrood’ niet met volkorenbrood. Volkorenbrood is brood gemaakt van 100% volkorenmeel, terwijl meergranenbrood dat niet hoeft te zijn. Dit brood is dan ook gemaakt van tarwebloem. Dit heb ik gedaan om het een grotere kans op luchtigheid te laten krijgen. Want met volkorenmeel wordt het vaak toch een steviger brood. Ik heb nu lijnzaad en sesamzaad toegevoegd, maar voel je vrij om dit bijvoorbeeld te vervangen voor maanzaad en zonnebloempitten. Als je maar de verhouden een beetje aanhoudt. Dit brood vind ik zo vers uit de oven van zichzelf al lekker, zonder iets erop. Het heeft een licht zoetige smaak, dat vind ik zo lekker. Het is dan ook erg lekker om er een plakje kaas op te doen. Maar al het andere beleg is ook goed hoor!

Ingrediënten voor 1 brood:

  • 375 g tarwebloem
  • 225 ml warm water
  • 1,5 el olijfolie
  • 5,5 g droge gist
  • 1 tl zout
  • 2 el lijnzaad
  • 2 el sesamzaad
  • 1 tl suiker

Doe de tarwebloem, zout, suiker en gist in een kom. Meng door elkaar. Voeg het water en de olijfolie toe. Kneed het deeg goed door, ongeveer 10-15 minuten, totdat je een soepel deeg hebt en je er gemakkelijk een bol van kunt kneden.

Wikkel de bol deeg in plasticfolie, en dek de kom af met een schone theedoek. Laat minimaal anderhalf uur rijzen.

Pak de kom met deeg, en voeg het sesam- en lijnzaad toe. Kneed dit er goed doorheen, kneed zo’n vijf minuten. Wikkel het dan weer in het plasticfolie en laat weer minimaal een uur rijzen.

Verdeel wat bloem over een bakplaat of pizzasteen (hangt ervan af waar je het op gaat bakken) en vorm het deeg in een langwerpige vorm. Of eigenlijk is dat helemaal aan jou, maar zo deed ik het. Maak drie sneden in het brooddeeg, als het brood in de oven rijst, worden deze inkepingen mooi zichtbaar en ziet het er net zo ambachtelijk uit als bij de bakker.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak het brood ongeveer 40 minuten in de oven.

Eet het brood zo vers mogelijk, direct uit de oven is ie zo lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: