Speculaas-chocolade marmercake

Sinterklaas is weer in ’t land! Dat betekent dat we weer volop aan de pepernoten en chocoladeletters zitten. Of was jij daar al aan begonnen toen de pepernoten in de winkel lagen? Ik kan in ieder geval geen genoeg krijgen van gevulde speculaas, pepernoten, en de rest van het sinterklaas-eten. Speculaas is in ieder geval onmisbaar deze maand: vandaar dat ik ook weer druk aan de bak ging om deze speculaas-marmercake te maken. Half beslag met speculaaskruiden, half beslag met cacao. Dat is vet lekker in combinatie bij elkaar. Dus werd het een marmercake. Helemaal leuk als ie een beetje mooi swirlt aan de binnenkant. Beetje prieken met een satéprikker, dan lukt dat wel.

Vers uit de oven is deze cake het lekkerst, als je hem een tijdje laat liggen wordt ie wel wat droger. Maar dat zal vast niet zo’n probleem zijn ;).

Ingrediënten voor 1 cake:

  • 200 g bloem
  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 200 g suiker
  • 4 eieren
  • snuf zout
  • 2 tl bakpoeder (1 zakje)
  • 2 el cacaopoeder
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 60 g pure chocolade
  • evt. Amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix de boter met de suiker in een kom tot een romig, egaal mengsel. Voeg dan om de twee minuten een ei toe terwijl je blijft mixen. Als alle eieren erin zitten, voeg je de bloem, zout en bakpoeder toe. Spatel dit met een pannenlikker door het beslag, voorzichtig, zodat je geen lucht eruit schept.

Verdeel het beslag in twee gelijke delen over twee beslagkommen. Spatel door een van de delen de speculaaskruiden. In het andere deel voeg je het cacaopoeder toe en spatel dat erdoorheen.

Vet een cakevorm in en spatel het cacaobeslag in de vorm. Spatel dan het speculaasbeslag over het cacaobeslag. Maak met satéprikkers swirls. (rondjes)

Bak de cake in 45 minuten af in de oven.

Laat de cake afkoelen.

Smelt de pure chocolade, en verdeel over de cake. Verdeel er eventueel amandelschaafsel overheen. Laat de chocolade uitharden in de koelkast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: