Appelkruimeltaart met salted caramel

Daar zit ik dan, om kwart voor negen op zondagochtend achter de computer een blog uit te typen, omdat ik me zo schuldig voel dat ik de afgelopen vier dagen helemaal niks heb geplaatst. Alleen lijkt behalve ikzelf niemand daar last van te hebben, want ik ben tevreden over het bezoekersaantal per dag jullie bekijken dagelijks een heleboel recepten, waaronder ook die van jaren geleden. Dat vind ik leuk! Maar wie ben ik, ik kan het niet uitstaan om me zo van het regelmaat af te houden, en spreek dus met mezelf af om deze zondagochtend gewoon te gaan bloggen. Weet je dat dat eigenlijk een van de weinige momenten is dat ik daar tijd voor heb? Je kunt je vast wel voorstellen dat ik als werkende scholier met een sociaal leven (kost tijd!) die blog af en toe even vergeet. Maar stoppen met bloggen? Nooo! Daar vind ik het veel te leuk voor.

Maar goed, omdat het zondag is vond ik het wel tijd voor een taart! Want zondag is voor veel mensen een bakdag. Een beetje herfstig receptje misschien, zo’n appeltaart. 14 oktober is het vandaag. Dan zou het toch herfstig weer moeten zijn. Maar gister zaten we tot halfelf ’s avonds in onze shirtjes buiten. Heerlijk, maar waar gaat ons klimaat heen? Herfst mag van mij ook best gewoon herfst blijven hoor.

Wow ik haak echt af. Nu ga ik het echt even over deze taart hebben, haha. Normaal gesproken maakt mijn moeder appeltaart. ‘De lekkerste’ als ik het mag zeggen. Recept van oma, weet je wel. Ik wilde ook een appeltaart maken, maar ik zou mij niet zijn als ik het lekker op mijn eigen manier deed. Zo gaf ik deze appeltaart een twist, met gezouten karamelsaus! Ook hield ik nog wat van het deeg over en gebruikte dit als kruimellaag voor de bovenkant. Is ie niet mooi? Lekker in ieder geval wel!

 

Ingrediënten voor de bodem en kruimels:

 • 200 g bloem
 • 175 g volkorenmeel
 • 250 g roomboter, op kamertemperatuur
 • 1/2 ei
 • snuf zout
 • 175 g lichtbruine basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker

Verder:

 • 2 el paneermeel

Voor de vulling:

 • ongeveer 5 á 6 grote appels
 • 1 el kaneel
 • 3 el basterdsuiker
 • 1 tl citroensap

Voor de karamelsaus:

 • 120 g suiker
 • 3 el water
 • 3 el boter
 • 3 el melk
 • 1/2 tl zeezout

 

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Maak het deeg. Kneed met je handen alle ingrediënten voor de bodem in een grote kom tot een bol deeg. Wikkel de bol deeg in plasticfolie en leg in de koelkast.

Maak de karamelsaus. Doe de suiker en het water in een steelpannetje en zet op middelhoog vuur. Laat het pruttelen zonder te roeren(!), blijf het pannetje wel draaien zodat het toch beweegt. Als het na ongeveer 8 minuten mooi bruin is geworden, voeg je de boter toe en roer je met een garde. Zodra de boter gesmolten is zet je het vuur uit. Voeg de melk toe en roer goed door met de garde. Laat afkoelen.

Schil en snijd de appels in dunne plakjes. Doe deze in een grote kom en doe de kaneel, bastersuiker en het citroensap erbij. Schep goed door.

Vet een grote springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel 2/3 van het deeg over de bodem en aan de randen. Verdeel de paneermeel over de bodem. Verdeel hier het appelmengsel over. Giet de karamelsaus hierover. Verkruimel het overgebleven deeg over de taart.

Zet de taart 65-70 minuten in de oven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: