Tofu saté met pittige pindasaus

Voor de meeste mensen is dit misschien wel een heel gek recept. Saté van tofu in plaats van kip, huh? Toen ik nog vlees at, vond ik zo’n sateetje op z’n tijd best wel lekker. Eigenlijk vond ik de satésaus het lekkerst van de hele saté. Zo kreeg ik laatst weer zin in saté, maar dat was voor mij natuurlijk geen kip meer. Zo kwam ik op het idee om saté van tofu te maken. Eerlijk gezegd toen ik het aan het maken was, voordat het de oven in ging was ik er vrij zeker van dat het geen blogwaardig recept was. Mijn experiment leek niet erg geslaagd. Toen ik ze ze uit de oven haalde, was ik blij verrast de geur te ruiken. Toen ik ze doormidden sneed was ik blij verrast de stevige consistentie te zien en toen ik hem proefde vond ik hem erg lekker. Helemaal met de pindasaus waar ik me zo op verheugd had. Zelfs mijn vader vond hem erg lekker, en verwachtte in eerste instantie niet dat het van tofu gemaakt was. Het bijzondere aan deze saté is dat de tofu in de staafmixer gaat, waardoor het erg op hummus lijkt. Qua looks dan, want qua smaak is het toch wel echt tofu. Maar in de oven lijken die smaken zich goed te ontwikkelen.

Het is wel iets aparts, maar voor de experimenterende onder ons is het misschien wel het proberen waard. Het is maar de vraag of je mannen hier ook aan krijgt. Of ze hier voor hun kipsateetje laten staan. Ach, je kunt het gewoon proberen. Mijn vader was in ieder geval wel om, en dat is best wel bijzonder.

Ingrediënten voor 6 stokjes

 • 350 g tofu, blok
 • 2 el ketjap
 • 1 el mango chutney
 • 1/2 laos
 • 1 ei
 • 2 beschuiten
 • 1/2 gemalen koriander
 • 3 el paneermeel
 • Snuf gemberpoeder
 • 2 el cashewnoten

Voor de pindasaus:

 • 5 el pindakaas
 • 160 ml melk
 • 1 tl sambal
 • 1 el ketjap
 • 1 tl basterdsuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de tofu in grove stukken (in zessen of zo) en knijp de stukken uit in een doek of keukenrol, zodat het meeste vocht uit de tofu verdwijnt. Doe de tofu samen met alle ingrediënten voor de tofu saté behalve de ingrediënten voor de pindasaus uiteraard.

Nu denk je misschien, wat een dun mengsel, het lijkt net hummus! Het is dan ook een vieze handen makend klusje om de satés te maken. Maar goed, je maakt ze als volgt: ik gebruikte door de midden gesneden satestokjes, ik gebruikte 4 hele stokjes dus ik verdeelde het in 8 sateetjes. Vorm met je handen om elk stokje een soort langwerpig kebab achtig stokje. (Sorry jongens, ik weet echt niet hoe ik dit moet uitleggen!) Rol dit door het paneermeel, en leg ze naast elkaar op een bakplaat. Bak ze 35-40 minuten af in de oven.

Maak de pindasaus. Verwarm alle ingrediënten voor de saus in een pannetje en wanneer de pindakaas helemaal is gesmolten en de saus goed warm is, is ie klaar.

Serveer de saté met de pindasaus en evt, komkommer. Lekker met nasi of rijst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: