Zelfgemaakte pizza inspiratie

Wat is jouw favoriete pizza? Een dunne Italiaanse met weinig ingrediënten erop of liever een Amerikaanse met een dikke, luchtige bodem en met veel kaas erop? Ikzelf maak er altijd maar wat moois van. De mijne lijkt waarschijnlijk meer op een Amerikaanse, omdat ik hem volstamp met heel veel lekkere dingen, hoewel ik hem wel een stuk gezonder maak en nog veel lekkerder. Ik stop hem namelijk vol met allerlei groenten, waardoor hij er ook nog eens heel gezellig uitziet. Eigenlijk is mijn pizza nooit hetzelfde. Het kan bij mij nooit gek genoeg. Als jij nou eens inspiratieloos bent en niet weet wat voor pizza je moet maken, helpt dit artikel je misschien een beetje!

De bodem

De bodem is de basis van een pizza, die moet wel goed zijn natuurlijk. Als ik hem zelf maak, maak ik hem altijd met de helft bloem, de helft volkorenmeel, water en gist. Meestal gebruik ik 250 g bloem, 250 volkorenmeel, 300 ml warm water, een zakje droge gist en 1,5 tl zout. En eventueel een klein schepje suiker. Dit moet je dan even laten rijzen, en vervolgens uitrollen tot een dunne bodem. Kost best even tijd, maar het is natuurlijk wel het lekkerst! Stiekem eten wij wel eens door de week pizza, en dan gebruiken we gewoon de kant-en-klare pizzabodems van ‘Napoli’. No spon, maar zijn niet duur en echt helemaal prima.

Saus of basis van de pizza

Hiermee bedoel ik de tomatensaus die je normaal op een pizza doet. Maar ik zou Veerle niet zijn als ik niet afwijk van die eeuwige tomatensaus. Ik vind hem namelijk lekkerder met pesto. Wat ik ook heel lekker vind: muhamarrah als basis. Dit is een lekkere (vegan) geroosterde paprika salade met granaatappel en walnoot met een vleugje pit. Soms gebruik ik ook hummus als basis, of een beetje olijfolie.

Toppings

Nu kun je losgaan op het onderdeel toppings! Ik houd ervan om mijn pizza helemaal vol te bouwen met van alles en nog wat, maar de smaken moeten wel matchen natuurlijk. Ik ben vega natuurlijk, dus een plakje salami gaat er niet meer op. Deed ik eigenlijk al nooit. Wat sowieso niet ontbreekt op mijn pizza is KAAS. Mozzarella, geitenkaas, halloumi, Goudse kaas, alles is lekker! Daarnaast gooi ik er vaak heel wat groenten op. Het liefst gegrilde courgette of aubergine, maar daar heb ik niet altijd de tijd voor dus meestal worden het wat snoeptomaatjes, champignons, mais, gebakken wortel (zo lekker, echt waar!) of geroosterde paprika. Hangt er een beetje vanaf wat we hebben liggen in de koelkast. Verder voeg ik vaak nog wat vis toe als ik daar zin in heb zoals tonijn uit blik of gerookte zalm. Zo niet, dan houd ik hem lekker zo. Nou ja, hij gaat de oven nog niet in voordat er geraspte kaas op zit, of course:). Hou je wel van vlees? Plakjes salami of chorizo zijn altijd goed natuurlijk, een pizza carpaccio doet het ook altijd goed. Wel de carpaccio er op het laatst op serveren, als hij uit de oven komt!

Ik bak de pizza meestal ongeveer 30 minuten op 190 graden.

Ik hoop dat ik je nu even wat meer inspiratie hebt gekregen. Laat je mij je creaties weten? 🙂

pizza met wortel, ei, courgette, ui, mais, geitenkaas, olijven en tomaatjes op een zelfgemaakte bodem.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: