Jamie Oliver: Vega gurkha-curry | aubergine, zoete aardappel & kikkererwten

Raad eens welk recept het meest bekeken wordt op mijn blog? Dat is dit recept. Het is een recept voor een simpel broodje met visstick en ketchup. Van Jamie Oliver. Als je mij al lang volgt, weet je misschien wel dat ik de Pagina 39 challenge heb gedaan. Dat betekende dat ik uit elk kookboek dat bij mij in de kast stond, ik het recept moet maken wat op pagina 39 staat. Met twee achterliggende gedachten: om meer uit kookboeken te koken, en om eens andere recepten te maken dan ik normaal zou doen. In een van Jamies boeken kwam ik dus uit op een kadetje met visstick en ketchup. Ik vraag mij al heel lang af waarom nou precies dat recept jullie triggert om te bekijken of te maken. Misschien komt het door de benaming: een fantastisch broodje visstick. Dat moet fantastisch zijn, toch? Misschien komt het omdat jullie het liefst super snelle recepten willen. Of komt het omdat het van Jamie is? De bekende topkok, die jullie toch meer vertrouwen dan mijn kookkunsten? 😉

Ik wilde dat graag weten. En dus bedacht ik om nog een recept van Jamie te maken uit een kookboek die ik van hem heb. Dit keer wel een heel ander recept, dus goed om te vergelijken. Dit recept komt uit een vrij nieuw kookboek van hem: superfood voor familie en vrienden. Ik had nog nooit van Gurkha curry gehoord, en waarschijnlijk is het voor jullie ook nieuw. Extra leuk om er daarom een recept van te plaatsen toch? Ik ben benieuwd hoeveel clicks dit artikel krijgt. En anders toch maar meer met broodjes visstick experimenteren ;).

Trouwens, ik heb zelf de rode pepers weggelaten en dat vervangen voor een snufje chilipoeder. Ben niet zo van het hele pittige.

Voor 6 personen

1 uur en 45 minuten + marineren

 • 4 cm gemberwortel
 • 4 tenen knoflook
 • 1-2 verse rode pepers
 • 4 kardemompeulen
 • 4 kruidnagels
 • 1 volle tl van elk: venkelzaad, komijnzaad, kurkuma en kaneel
 • 4 verse laurierblaadjes
 • 1 bosje verse koriander
 • 500 g yoghurt
 • 2 grote uien
 • 2 grote aubergines
 • 2 zoete aardappels
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 1 pot kikkererwten
 • 450 g bruine basmatirijst

Schil de gember en pel de knoflook. Verwijder de zaadjes uit de rode pepers. Doe de gember, knoflook en peper en een keukenmachine. Kneus de kardemompeulen en doe de zaadjes met de kruidnagels, het venkelzaad, komijnzaad, de kurkuma, en de kaneel ook in de keukenmachine. Trek de steeltjes uit de laurierblaadjes en veog de bvlaadjes toe. Pluk de mooiste korianderblaadjes en zet ze in een kopje koud water opzij. Doe de rest in de keukenmachine, gevolgd door 250 g yoghurt en een snufje zeezout en zwarte peper. Maal alles tot een gladde saus. Pel de uien en snijd ze in stukjes van 3 cm. Schep de ui, groenten en marinade in een grote braadslede (30 x 40 cm) door elkaar en laat ze minstens 1 uur, maar het liefst een hele nacht staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Verwarm de oven voor tot 180 graden/gasovenstand 4 en bak degroenten 1 uur of tot ze donker goudbruin en gaar zijn. Zet de braadlsede vervolgens op matig vuur op je fornuis, giet de tomaten erbij en maak deze met een houten lepel stuk. Giet er vervolgens 1,5 blikje water bij. Roer de kikkererwten erdoor (met vocht en al) en laat de curry 20 minuten pruttelen. Proef en breng op smaak. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan gezouten kokend water. Giet de rijst af en doe hem nog even terug in een pan op laag vuur, zodat de korrels een beetje krokant worden.

Schep de rijst op de borden. Schep de rest van de yoghurt door de curry en en strooi vlak voor het serveren de apart gehouden korianderblaadjes erover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: