Vegan poke bowl met gemarineerde watermeloen, avocado en geroosterde kikkererwten

Fruit verslind ik in de zomer. Dat komt omdat het lekker fris en zoet is, en omdat er in de zomer zoveel meer fruit te koop is dan in de winter. Watermeloen is een van mijn favorieten. Zo afhappen is heel lekker, maar ik besloot er ook eens mee te experimenteren in hartige gerechten. Als friszoet onderdeel van een salade bijvoorbeeld. De watermeloen krijgt een hele speciale smaak als je hem marineert in sojasaus. Het grappige van deze marinade is dat de smaak van de sojasaus niet in de meloen zelf trekt, maar je wel aan de buitenkant de zoute smaak proeft. Hoe langer je hem marineert, hoe meer vocht er uit de watermeloen trekt waardoor deze meer smaak heeft. Door de zoute sojasaus trekt deze vocht aan. Dit recept is voor een lekkere vegan poke bowl. Dat is uitstekend als lunch of diner met dit weer. Ook nog eens super gezond, met de volkoren rijst, kikkererwten en avocado. Als dat nog geen superfood is.

Natuurlijk kun je de zilvervliesrijst ook vervangen door witte rijst. Of quinoa, of bulgur. Deze poke bowl kun je zo gevuld en lekker maken als jij wilt. Dit recept vond ik in ieder geval erg lekker. Het lekkerst is trouwens om de watermeloen zo lang mogelijk te marineren. Het liefst een nachtje. Ik ben benieuwd wat jij hiervan vind!

Ingredienten voor 2-3 personen:

  • Ongeveer 500 g watermeloen
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl basterdsuiker
  • 400 g kikkererwten
  • 1 avocado
  • 150 g zilvervlies- of bruine rijst
  • Stukje komkommer
  • Sesamzaad
  • Extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl paprikapoeder

Schil de watermeloen en snijd in kleine blokjes. Doe in een kom en voeg de sojasaus en basterdsuiker toe. Dek af met plasticfolie, en laat zo lang mogelijk marineren. Ik marineerde hem 4 uur, maar beter is om hem nog een paar uurtjes langer te laten staan.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst afkoelen.

Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef. Meng met een scheut olijfolie extra vierge, paprikapoeder en zout. Verdeel een bakplaat met bakpapier en verdeel de kikkererwten erover. Zet in de oven en rooster dit 20 minuten in de oven.

Snijd vlak voor het serveren de avocado in blokjes en de komkommer in plakjes. Verdeel de rijst, kikkererwten, avocado, watermeloen en komkommer in een saladekom of in meerdere bakjes. Verdeel er wat sesamzaad over. Gebruik de watermeloenmarinade met een beetje olijfolie als dressing.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: