Zomerse tiramisu met aardbeien en blauwe bessen

Ik hou van de klassieke tiramisu met koffie, amaretto, lange vingers en mascarpone. Misschien nog wat suiker en eieren, maar meer heb je niet nodig voor dit goddelijke dessert. Toch heeft de klassieke tiramisu altijd wat winters. De donkere koffiesmaak, het heeft niet echt iets fris. En dat is waar ik in zomer naar verlang. Toetjes met citroen en fruit zijn heel erg welkom. Zo bedacht ik deze zomerse tiramisu met fruit. Lekker romige citroenroom, met laagjes lange vingers in limoncello voor de extra citroensmaak en met heel veel blauwe bessen en aardbeien. Het ziet er leuk uit om te garneren met basilicum en pijnboompitten vind ik, en het lijkt gek, maar smaakt er ook nog eens lekker bij. Afgezien van de frisse smaken en het lichte fruit, valt deze tiramisu toch best wel zwaar op de maag door de slagroom en mascarpone die erin zit. Dus best te overwegen om wat mensen uit te nodigen om mee te komen eten. Vinden zij vast ook niet erg, want zoals ik al zei is dit een gevaarlijk lekker toetje. Natuurlijk kun je ook ander fruit toevoegen, zoals frambozen en mango. Als je maar geen appel of zo toevoegt, dat lijkt me een minder groot succes. Al lijkt me een tiramisu met gestoofde appeltjes en kaneel nog best het proberen waard. Hmm, misschien in de winter? Wie weet! 🙂

Ingredienten voor 6-8 personen:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml slagroom
  • 1/2 citroen
  • 4 el limoncello
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 1 pak lange vingers (175 g)
  • 200 g blauwe bessen
  • 200 g aardbeien
  • Pijnboompitten en basilicum als garnering, eventueel

Mix de slagroom met een mixer stijf. Voeg de mascarpone en suiker toe en rasp het schil van een halve citroen. Voeg deze rasp toe en knijp het sap bij het room. Mix tot een stevige room.

Verdun de limoncello met wat water. Dip alle lange vingers er helemaal in voor een paar seconden en verdeel over de bodem van een schaal. Verdeel de helft van de room erover en voeg de helft van de blauwe bessen en (ontkroonde) aardbeien toe. Dip weer de lange vingers in de limoncello met water en maak opnieuw een laag met lange vingers, de overgebleven room en daarna het fruit. Garneer met wat pijnboompitten en basilicum.

Zet de tiramisu minimaal 3 uur in de koelkast.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: