Zelfgemaakte tijgerbollen

Tijgerbollen en tijgerbrood, ik koop dat altijd graag bij de bakker. Dat knapperige korstje die zo mooi is gebroken als een soort tijger (waar ik het eigenlijk niet mee eens ben, eerder een giraf, vind je niet?) en voor extra crunch zorgt. Bij ons in de winkel verkopen tijgerbollen ook altijd heel goed. Al heel lang stond het op mijn lijstje om zelf tijgerbollen te maken, of tijgerbrood. Waarom ik het niet eerder heb gemaakt? Dat komt vooral door het tijgerpapje. Ik heb namelijk uitgebreid zitten googlen voor het recept van het tijgerpapje. In elk recept wat ik vond zat rijstemeel. Jammer genoeg hebben ze bij onze lokale DEEN geen Rijstemeel, en ik had gelezen dat dit ook heel gemakkelijk zelf te maken was. Dus ik gewoon rijst in de staafmixer doen en fijn mixen, en ik heb serieus een half uur dat ding laten draaien, en het resultaat was nog geen eetlepel rijstemeel. Ik kon het niet laten om alsnog een poging te wagen om de tijgerbollen op een andere manier te maken, dus ik probeerde het met paneermeel omdat ik meende dat ergens gelezen te hebben. Op de gok voegde ik wat paneermeel met bloem, gist, suiker, zout, olie en water toe. Het papje ging over de mooi gerezen bolletjes, en ik had eigenlijk de moed al opgegeven totdat ik deze prachtig gelukte tijgerbollen uit de oven haalde. Wauw! Echt een fijn moment als je recept toch nog gelukt is, terwijl je eigenlijk denkt dat het mislukt is.

Zit jij met hetzelfde dillemma als mij? Stop dan hier, want jij hebt vast wel paneermeel, bloem, gist en olie in huis in plaats van rijstemeel. Ik denk dat je er ook heel makkelijk een tijgerbrood van kan maken, dan maak je in plaats van bollen gewoon een groot brood. Het brood is wel het lekkerst als het vers uit de oven komt, de volgende dag is de korst alweer minder knapperig en het brood iets droger.

Ingredienten voor 12 tijgerbollen:

Voor het brooddeeg:

 • 500 g bloem
 • 1 zakje droge gist (7 gram)
 • 1,5 tl zout
 • 1 tl suiker
 • 2 el olijfolie
 • 300 ml warm water

Voor het tijgerpapje:

 • 3 el paneermeel
 • 1 el bloem
 • 1 zakje gist
 • Flinke snuf zout
 • 1/2 tl suiker
 • 175 ml water
 • 1 el olie

Kneed alle ingrediënten voor het brooddeeg in ongeveer een kwartier tot een soepel deeg. Leg dit deeg in een met olie ingevette kom. Zet de kom op een (het liefst warme) plek en laat minimaal een uur rijzen.

Verdeel bloem over een bakplaat of pizzasteen waar je je brood op gaat bakken. Een pizzasteen maakt de korst lekker crunchy. Verdeel het deeg in 12 bolletjes, of meer, of minder, hoe groot jij de broodjes wilt. Voeg nog wat bloem toe en kneed elk stukje deeg tot een bolletje. Verdeel de bolletjes met ruimte ertussen over de bakplaat of pizzasteen. Laat dit minimaal een halfuur afgedekt rijzen.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Maak het tijgerpapje. Meng alle ingredienten voor het tijgerpapje door elkaar, en als de bolletjes klaar zijn met de rijs, verdeel je de tijgerpap met een kwastje over de bolletjes.

Bak de bolletjes 35 minuten in de oven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: