Polentafrites met parmezaan uit de oven

Heb jij ooit polenta gegeten? Ik een hele lange tijd niet, totdat ik het uit nieuwsgierigheid een keer kocht en ermee ging experimenteren. Ik maakte toen vaak pizza’s met een polentabodem. Dat was ongeveer een jaar geleden. Ik hoorde vaak dat polentafrites zo geweldig waren, en daar was ik wel heel erg benieuwd naar. Helemaal aangezien het vergeleken wordt met het aardappelfrietje, wat al gewoon super lekker is. Dan moet polentafriet ook helemaal te gek zijn. Dus ik was zo benieuwd dat ik het ging maken. En ik, maar ook mijn ouders waren om. Zo lekker! Helemaal door de toevoeging van de Parmezaanse kaas en de tijm en knoflook wordt het extra hartig en smaakvol.

En wees niet zuinig met de olie. Je bakt ze in de oven, en worden extra lekker knapperig door de olie waarmee je ze besprenkelt. Ik verwerkte tijm in deze frietjes, maar rozemarijn past er ook heel goed in. Als dipsausje is gewoon mayo lekker, maar truffelmayo is ook zeker aan te raden.

Ingrediënten voor 2 porties friet:

  • 110 g polenta
  • 250 ml water
  • 250 ml melk
  • 25 g parmezaanse kaas + extra om te serveren
  • Een paar takjes verse tijm
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie extra vierge

Bekleed een rechthoekige ovenschaal of brownievorm met huishoudfolie.

Raap de Parmezaan. Zet een pannetje op het vuur en breng de melk en het water aan de kook.

Maak een mengsel van de polenta, een fijngehakt teentje knoflook en peper en zout.

Als het water kookt voeg je het polentamengsel en de takjes tijm toe en zet je het vuur laag. Goed blijven roeren. Voeg na een tijdje de Parmezaan en een scheutje olijfolie toe. Als de polenta een dikke pap is geworden, laat je het even afkoelen in de pan. Vergeet niet de grote takken tijm te verwijderen en weg te gooien.

Daarna verdeel je de polenta in de met huishoudfolie beklede ovenschaal en maak je de bovenkant glad en plat. Laat nog even afkoelen. Zet dan een half uur in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Haal de polenta na een half uur (of langer) uit de koelkast. Haal de inhoud eruit door het huishoudfolie op te tillen en breng het op een snijplank. Snijd dit in frieten.

Verdeel de polentafrieten over een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel de frieten erover, het beste is met wat ruimte tussen elke.

Besprenkel ruim met olijfolie extra vierge. Zet ongeveer 30-35 minuten un de oven. Voor het beste resultaat draai je de frietjes halverwege een keer om.

Serveer met nog wat extra geraspte parmezaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: