Chewy kruidkoekjes met noten en rozijnen

Laatst had ik weer eens enorme zin om iets lekkers te bakken. Ik wilde alleen niet naar de supermarkt, dus ik keek eens in de kasten wat we nog hadden en probeerde op basis daarvan inspiratie te krijgen voor wat ik zou maken. Meestal komt dit dan neer op koekjes. Boter, bloem, suiker en eieren hebben we altijd wel in huis. Hoewel het een warme dag was, had ik zin in iets lekker kruidigs. Op zich al gek dat ik ging bakken met 25 graden, maar dan ook nog iets met speculaaskruiden? Ach, wat maakt het uit, dit baksel was echt ontzettend lekker. Een lekkere bite door de toevoeging van de noten, en een lekkere zachte chewy bite van de koekjes zelf. Ik vind koekjes het lekkerst als ze heel zacht zijn, eigenlijk een beetje half-baked. Dat waren deze koekjes bij mij wel een beetje. Als je ze uit de oven haalt tenminste, als je de volgende dag weer een koekje eet die volledig afgekoeld is, dan zijn ze alweer veel minder zacht geworden. Krijg jij zin om te bakken terwijl het warm weer is buiten? Of hang je liever rond bij het zwembad? Die tweede? Dat begrijp ik heel goed. Maar vergeet je dit recept dan niet, zodat je hem in de winter kan gaan maken? 😉

Ingrediënten voor ongeveer 8 koeken:

  • 100 g zachte boter
  • 160 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 1,5 tl speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • snuf zout
  • 130 g bruine basterdsuiker
  • 40 g rozijnen
  • 30 g gemengde noten

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix de boter met de basterdsuiker tot een romig egaal mengsel in een kom. Voeg het ei erbij, en mix tot deze zich ook in het mengsel heeft opgenomen. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden, kaneel, zout en het gemberpoeder toe. Mix dit samen tot een egaal deeg. Voeg de rozijnen en noten toe en spatel door het deeg heen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel bolletjes deeg over de bakplaat. Druk deze niet plat, in de oven vormt dit zich tot plattere koekjes.

Zet de koekjes 13-15 minuten in de oven. De koekjes lijken nu nog heel zacht, maar als je ze volledig laat afkoelen harden ze al iets uit. Ze zijn door de lage temperatuur en korte baktijd nog lekker chewy, als je ze harder en knapperiger wilt kun je beter op een hogere temperatuur bakken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: