Waarom ik vegetariër ben geworden

Als je mijn diary van mei hebt gelezen, weet je waarschijnlijk al dat ik vegetariër ben geworden. En anders, hierbij: ik ben vegetariër geworden! De eerste reactie van mensen is dan vaak: ‘Waarom??’. Of eigenlijk nog vaker: ‘Dat kan toch niet, je bent een foodblogger!’. De helft van hun denkt dat ik het toch niet ga volhouden. Sinds dinsdag 15 mei eet ik geen vlees meer. En ik heb geen deadline tot wanneer ik vega ben, dat zie ik dan wel weer!

Maar goed, die vraag dus, waarom eigenlijk vegetariër? Mensen verbazen zich er vaak over dat ik, de niet-zo’n-dierenvriend vegetarisch ben geworden. Want ik kan het niet ontkennen, ik hou gewoon niet zo van dieren. Ik hou me de laatste tijd al veel bezig met vegetarisch eten, en met de vleesindustrie. In januari heb ik een maand geen vlees gegeten, dat was een challenge samen met drie vriendinnen van mij. Deze maand heb ik eigenlijk nauwelijks behoefte gehad aan vlees. Ik ben sowieso al geen vleeseter, met een biefstukje maak je mij echt niet zo blij. Daarnaast is het eten van vlees niet altijd heel gezond, bijvoorbeeld varkensworstjes kunnen veel verzadigd vet en zout bevatten. Het vlees wat ik at voordat ik vegetariër ben geworden, was eigenlijk vooral kip. Rood vlees at ik bijna niet, hoogstens wat spekjes of serranoham door het eten heen.

Toen ik in maart een betoog voor het vak Nederlands moest houden, had ik al heel gauw besloten over welk onderwerp ik het wilde doen: Er moet accijns op vlees komen. Dit was mijn stelling, en daar maakte ik een uitgebreid filmpje over waarin ik mijn stelling uitlegde en de voor- en nadelen erbij vertelde. Later moest ik over ditzelfde onderwerp een beschouwing schrijven, een bron vol informatie over dit onderwerp. Langzaamaan kwam ik steeds meer te weten over dit onderwerp, en besefte ik dat ik het beste voor de wereld wilde. En daar wilde ik zelf graag een steentje voor bij leggen. Zo besloot ik vegetariër te worden.

Het beste voor de wereld dus. Nee, ik ga je niet opnieuw vertellen hoeveel water er precies verspilt wordt per kg rundvlees (wat trouwens echt een bizarre hoeveelheid is), want als je dat wilt weten dan moet je dat maar even opzoeken. Maar op een gegeven moment begon het eten van vlees me gewoon tegen te staan, dus toen dacht ik er niet langer over na: ik stop gewoon met het eten van vlees. Ik doe het puur voor een betere wereld, en ik denk dat als er meer mensen vegetarisch worden dat dat echt veel oplevert. Of begin met het worden van flexitarier, dat is ook al een hele goede stap. En denk na voordat je uit gewoonte worst op je brood doet of elke aanbieding hamburgers in de supermarkt koopt. Een keertje geen vlees kan geen kwaad toch?

Nu denken jullie misschien: oh nee, krijgen we dan alleen nog maar vegetarische recepten? Waarschijnlijk wel meer ja, maar ik kook nog steeds wel af en toe met vlees hoor. Dat eet ik alleen gewoon zelf niet. Mijn ouders vonden het prima dat ik vegetarier werd, maar ik woon natuurlijk nog thuis, en dan moet mijn familie zich ook aanpassen aan vegetarisch eten. Omdat ik hen wel vlees gun, maak ik soms nog wel een gerecht met vlees. Zelf vis ik die stukjes er dan gewoon uit. Ik vraag me af, vinden jullie het leuk als er meer vega recepten online komen? Of liever met vlees? Laat het weten, vind ik leuk:).

Of mijn volgende stap veganist wordt? Of ik ook vis ga skippen? Nee. Dat weet ik nu al, het moet ook gezond voor mezelf blijven. Ik eet bewust wel vis, niet iedere dag, maar zo’n twee keer per week wel. Ook eet ik veel noten, peulvruchten en kaas. De vegetarische alternatieven in de supermarkt staan ook regelmatig op tafel, bijvoorbeeld de vegetarische kipstuckjes van de vegetarische slager, de notenballetjes van GoodBite, vega gehakt en tofu. Laatst maakte we bijvoorbeeld tofu tandoori. Was erg lekker :).

Ik hou jullie op de blog natuurlijk op de hoogte met wat ik eet en hoe het gaat als vegetariër zijnde, in de maandverslagen! Dit artikel heeft jullie in ieder geval een beetje duidelijkheid gegeven hoop ik. Ik ben benieuwd, ben jij ook vegetariër, of zou je het willen worden?

Afbeeldingsresultaat voor vegetarisch

(bron)

Advertenties

5 gedachten over “Waarom ik vegetariër ben geworden

Voeg uw reactie toe

  1. Zo knap van je! Ik zou het wel willen, het is beter voor de dieren en milieu. Maar doordat mijn ouders zih daar niet aan gaan aanpassen (wat ik overigens snap) gaat dat niet lukken. Daarnaast kan ik wel oprecht genieten van een goed stukje vlees. Misschien later dat ik op mij zelf woon…

    Liked by 1 persoon

    1. Ja begrijk ik echt! Mijn ouders vinden het ook wel een dingetje, maar ze eten ernaast nog wel kip apart of zo haha. Je kan ook beginnen met flexitariër worden, gewoon wat minder vlees? Maar je moet wel gewoon genieten, als je geniet van vlees moet je het gewoon blijven eten 🙂 xx

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: