Basisrecept zandkoekjes

Vandaag een lekker simpel recept. Eigenlijk is dit een basisrecept voor koekjes. Het zijn hele simpele koekjes die zeker weten iedereen lekker vindt. Ik kocht laatst bij de Hema cijfervormpjes, om koekjes mee te bakken. Ik besloot er gewone koekjes mee te bakken: dat kon niet misgaan. En inderdaad, dit is een perfect basisrecept voor zandkoekjes. Of ik kan eigenlijk niet met zekerheid zeggen dat dit zandkoekjes zijn. Wat is de definitie daarvan eigenlijk? Ik zou het niet weten. In ieder geval is dit een heel fijn basisrecept om achter de hand te hebben. Allerlei variaties zijn namelijk mogelijk. Deze koekjes kun je bijvoorbeeld nog een glazuurlaagje geven. Of je kunt het deeg afbakken in een taartvorm, en het als taartbodem gebruiken. Of de koekjes in leuke vormpjes afbakken, en dan met kinderen koekjes versieren. Of zonder kinderen;).

Verder heb ik deze koekjes, zoals ik al zei, in cijfervormpjes gebakken. Maar de vormpjes is natuurlijk helemaal aan jou. Die cijfers zijn wel leuk als iemand jarig is of als een je aantal jaar- jubileum wilt vieren. Een kind dat 5 jaar wordt, zal ontzettend blij zijn met heel veel van die 5-koekjes. Of iemand die vijftig wordt ook. Dan maak je gewoon alleen maar vijven en nullen;).

Ingrediënten voor zo’n 30 koekjes:

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g volkorenmeel
  • 140 g donkere basterdsuiker
  • 220 g roomboter
  • 1 ei
  • Snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix de roomboter met de basterdsuiker en het zout in een kom tot een egale massa. Voeg het ei toe, en mix nog even door. Voeg de bloem en het volkorenmeel toe tot een mooi deeg zonder klontjes. Maak er een bol deeg van, wikkel deze in plasticfolie en laat minimaal een uur in de koelkast staan. (Doe dit voor het beste resultaat)

Verdeel een bakplaat met bakpapier, en rol het deeg uit. Haal zo veel mogelijk vormpjes uit het deeg, en bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven gaar een knapperig.

Versier ze eventueel nog glazuur en/of sprinkles, maar zo zijn ze ook al erg lekker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: