Doesburgsche mosterdsoep

Dit recept stond nog op mijn to-make lijstje sinds de voorjaarsvakantie. In de voorjaarsvakantie zaten we namelijk een midweek in de Achterhoek, en zijn we in het stadje Doesburg geweest. Er is daar ook nog een mosterdfabriek, die je als een soort museum kon bezoeken. We waren nieuwsgierig, dus gingen naar dat museum. Er ging natuurlijk een potje mosterd mee naar huis. En we kregen ook een briefje mee, met een aantal recepten met Doesburgse mosterd. De foto’s van dit briefje zet ik onderaan dit recept trouwens, mocht je benieuwd zijn.

Wat je erg vaak terugzag in restaurants, was de Doesburgse mosterdsoep. Eigenlijk in elk restaurant in Doesburg kon je wel mosterdsoep krijgen. Er was zelfs een wedstrijd tussen restaurants geweest wie de lekkerste mosterdsoep maakte. Kortom, de mosterdsoep was een begrip in het stadje. Thuis maakte ik deze mosterdsoep na. Na even twijfelen welke ik zou maken dan, versie 1 of 2. Ik ging voor versie 1, daar zit prei en spek bij en dat vind ik dan wel weer fijne toevoegingen. En volgens mij maakten ze versie 1 ook in de meeste restaurants in Doesburg.

Het leukste is natuurlijk om de echte Doesburgse mosterd te gebruiken, deze is in de meeste grote supermarkten te koop. Maar anders smaakt het zeker ook goed met een ander soort mosterd, Franse bijvoorbeeld voor wat meer pit. De Doesburgse is vrij zacht. Maar doe vooral wat jij het lekkerst vind!

Ingrediënten:

  • 200 g mager gerookt spek
  • 40 g boter
  • 1 ui
  • 30 tot 60 g bloem
  • peper
  • 1/2 liter melk
  • 1/2 liter bouillon of water (Ik adviseer bouillon voor extra smaak)
  • 3 eetlepels Doesburgsche mosterd
  • 1 prei

Snij het spek in kleine blokjes, snipper de ui en snij de prei heel fijn. Smelt de boter in de pan en voeg achtereenvolgens de spekblokjes en de gesnipperde ui toe. Laat het geheel zachtjes uitbakken, zodat de ui niet verbrandt. Voeg de bloem toe en roer het mengsel glad. Laat het mengsel even garen zonder dat de bloem verkleurt; Voeg al roerend voorzichtig het water en de melk toe en laat het doorkoken tot de soep licht gebonden is. Voeg nu de mosterd toe en de peper naar smaak. Roer het geheel glad en kook heel even door. Voeg vlak voor het serveren de prei toe.

Extra lekker: voeg gelijk met de mosterd een scheut room toe.

PS: Wat vind je van de foto’s? Ik maak vanaf nu al mijn foto’s van mijn recepten met onze nieuwe camera, voorheen maakte ik die altijd met mijn telefoon.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: