Ovenschotel van gegrilde aubergine en courgette met ricotta, tomatensaus en parmezaan

Hmm, i love gegrilde groenten. Ik doe er alles mee: ik stop ze in de bulgursalade, serveer ze bij een simpele spaghetti, beleg ze op de pizza en stop ze in ovenschotels. Dat laatste is dit keer het geval. Deze ovenschotel bestaat namelijk uit heel veel gegrilde groenten! Courgette en aubergine zijn mijn favo’s, die zitten hier beide dan ook in. Sommige mensen zouden dit een koolhydraatarme groentelasagne noemen, maar ik doe dit niet om verwarring te voorkomen. Ik vind het trouwens ook een heel ander gerecht. Dit is iets heel anders dan lasagne omdat de pastabladen gewoonweg ontbreken. Ik serveerde deze ovenschotel met wat verse pasta, zo heb je een lekker vega hoofdgerechtje. Je zou ervoor kunnen kiezen om er nog vis of vlees bij te serveren, als je dat overweegt dan raad ik je aan om hier een stukje gebakken witvis bij te serveren. Lekker licht en past zich goed aan bij de smaken van de ovenschotel. Het maken van deze ovenschotel kost je even tijd, maar het is het zeker waard.

Ingredienten:

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 250 g ricotta
  • 150 g parmezaan

Voor de tomatensaus:

  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 el groene olijven
  • 2 takjes tijm
  • 1 tl suiker
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 tl citroenrasp

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de courgette en aubergine in de lengte in plakken. Grill deze in een grillpan met olijfolie totdat de groenten halfzacht zijn en er donkerbruine streepjes op zitten. Leg de groenten op een bord.

Snijd de olijven in kleine stukjes, hak het teentje knoflook fijn en rasp wat citroenschil. Bak in een pannetje met olijfolie de knoflook. Voeg de gepelde tomaten toe, en snijd met een mes in de pan de tomaten wat kleiner in stukjes. Voeg de tijm, suiker, olijven en citroenrasp toe, en breng op smaak met peper en zout. Leg de deksel op de pan en laat op laag vuur 10-15 minuten pruttelen.

Rasp de Parmezaanse kaas.

Maak laagjes van de tomatensaus, de plakjes gegrilde groenten, de ricotta en de Parmezaanse kaas. Maak zo’n 3/4 lagen van deze 4 elementen.

Zet 15-20 minuten in de oven.

Tip: Serveer met pasta en een groene salade.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: