Kaasplankje met zelfgemaakte rode uienchutney

Kaasplankjes zijn altijd populair bij verjaardagen en borrels. Het leuke is dat je het zo moeilijk of makkelijk kan maken als jij wilt. Een paar kaasjes met een paar crackertjes ernaast bijvoorbeeld, dat hoef je alleen maar leuk neer te leggen en je gasten worden er al blij van. Dit recept wat ik vandaag deel is in principe ook niet lastig om te maken. Je legt wat soorten kaas neer, legt er wat tomaatjes bij, serveert er een trosje druiven bij en wat crackertjes om het op te eten. Maar wat dit plankje het nou zo speciaal maakt, is de rode uienchutney. Die maak je helemaal zelf. Het kost misschien iets meer tijd dan dat je chutney zelf zal kopen, maar het is de moeite waard, echt waar!

De kaas zelf is natuurlijk de basis van je kaasplankje. Daarom kies ik voor zo’n plankje altijd heel zorgvuldig de soorten kaas uit. Jullie kennen Beemster kaas vast wel. Dat is vanaf mij hier een paar dorpen vandaan. Maar in een dorpje in de polder ernaast, ligt het mooie Stompetoren. En je kent het misschien niet, maar daar hebben ze hele goede kaas! Al drie jaar scoren ze in de top 3 van de Hollandse kaaskeuring. De Stompetoren koeien grazen minimaal 6 uur per dag buiten. Ze hebben allerlei smaken harde kazen. Jong, Jong belegen, Belegen, Extra Belegen, Oud, Grand Cru, Komijnekaas, 35+ kaas en Minder zout. Voor ieder wat wils, toch?

Op dit kaasplankje gebruikte ik Komijnekaas, Belegen kaas en Grand Cru. Drie hele verschillende soorten kazen. De Grand Cru is een heerlijke oude kaas, de komijnekaas is pittig en romig en de belegen is een smaakvolle kaas die zich graag laat combineren met andere hartige smaken. Deze drie soorten kaas smaken heerlijk bij de zelfgemaakte chutney.

Ingrediƫnten:

Voor de rode uienchutney:

  • 3 rode uien
  • 2,5 el basterdsuiker
  • 2 el rode wijn
  • 1 el rode wijnazijn
  • 2 takjes rozemarijn
  • Zout en peper

Schil en snipper de uien grof. Bak de uien in een laagje olie op middelhoog vuur. Zet na een tijdje het vuur laag, voeg de takjes rozemarijn toe en leg de deksel op de pan. Laat 10 minuten op laag vuur bakken.

Voeg de rode wijn, de rode wijnazijn, basterdsuiker en peper en zout toe. Zet het vuur ietsjes hoger, en roer goed door. Zet zet vuur weer laag, leg de deksel op de pan en laat zo’n 35-40 minuten pruttelen tot het een dikke chutney is geworden.

Serveer de chutney in een bakje of klein weckpotje zoals ik doe, leg de kaas op het plankje, eventueel in blokjes met prikkertjes, leg er een tros druiven bij, leg er zongedroogde tomaatjes bij (los of in een bakje, wat jij wilt!) en wat crackertjes. Zelf andere dingen aanvullen mag natuurlijk altijd!

Meer weten over Stompetoren?

 

20180406_191118

20180406_191412

20180406_191019

Advertenties

Een gedachte over “Kaasplankje met zelfgemaakte rode uienchutney

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: