Italiaans stoofvlees

Oeps, ik loop dit jaar een beetje achter op schema met bloggen haha. Dit recept maakte ik in de winter, en is ook een typisch winters gerecht. Nu is het lente, en kom ik het recept ineens tegen. Toch kon ik het niet laten hem nu nog te plaatsen op de blog. Stoofvlees kan namelijk nog gewoon, vind ik. Helemaal als je het met pasta eet, dan is het toch even anders dan een AVG. Zo’n Italiaans recept geeft het toch al een wat zomerser tintje.

Enfin, het is echt een heel lekker recept, dat was ook de reden waarom ik hem zo graag met jullie wil delen. Echt anders dan je gewend bent is het. Het lekkerste is als je hem de hele dag op het vuur laat staan. Dan trekt het vlees lekker uit elkaar. Ik maakte hem zelfs een dag van tevoren. Die dag liet ik het de hele dag pruttelen op het vuur, en de dag erna had het tijd om de smaken in zich op te nemen. Een uur van tevoren weer langzaam opwarmen, pasta koken en serveren met wat parmezaan: en iedereen is blij. Zo ook mijn vriendinnen, waarvoor ik dit gerecht kookte. Het recept is voor een vrij grote hoeveelheid, voor zo’n 10 personen. Je kan er met z’n vieren dus zeker twee keer van eten. Het is heel goed in te vriezen, dus een goede foodprep-tip, dit stoofvlees:).

Ingrediënten voor 10 personen:

 • 1200 g runderriblappen
 • 1 winterwortel
 • 200 g champignons
 • 35 g bloem
 • 300 ml witte wijn
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 blik blokjes tomaat
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 uien
 • 2 blokjes kippenbouillon
 • 100 g pancetta
 • 150 g parmezaanse kaas + de korst van een punt parmezaanse kaas
 • Een hand verse peterselie
 • 1 tl oregano
 • Een paar takjes verse tijm
 • 1/2 citroen
 • Roomboter

Maak de champignons schoon, en snijd deze in 4 parten per stuk. Schil de winterwortel, en snijd in blokjes. Hak de teentjes knoflook fijn. Schil en snijd de uien in blokjes. Hak de peterselie fijn. Snijd de halve citroen in grove parten.

Snijd de riblappen in blokjes. Meng de blokjes vlees met het bloem, zodat overal een klein laagje bloem op zit.

Verhit in een grote pan een flinke klont roomboter. Bak de stukjes vlees in 2 of 3 delen bruin, aan beide kanten. Dus niet meteen roeren, maar elke kant laten aanbraden. Haal op het eind alle stukjes vlees uit de pan en bewaar deze op een bord of in een kom.

Verhit weer een flinke klont roomboter in de pan en bak hierin de pancetta, de ui, champignons, wortel en knoflook. Voeg de stukjes vlees toe. Voeg ook de witte wijn, tomatenpuree, blokjes tomaat en 250 ml water toe. Brokkel er de blokjes kippenbouillon bij. Laat de korst van de parmezaanse kaas, de verse tijm, de parten citroen, de oregano en de peterselie in de pan meetrekken.

Zet het vuur laag, en laat minimaal 3/3,5 uur pruttelen. Houdt het vlees wel in gaten, zo kun je eventueel af en toe wat water erbij doen als er veel vocht verdampt.

Kook er vlak voor het serveren wat pappardelle bij, zo’n 75 g droge pasta per persoon. Serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: