Review kookboek ‘Food in the city’ + recept voor ‘Escalavida’

Zoals jullie vast wel weten, is dat ik in 2016 en 2017 een challenge heb gedaan. De eerste keer de pagina 39 challenge en het tweede jaar de pagina 51 challenge. Dit hield in dat ik van alle kookboeken die ik vanaf het begin van het jaar had het recept op bladzijde 39 moest maken, en een jaar later die van pagina 51. Dat was een leuke uitdaging, totdat ik merkte dat mijn kookboekenstapel echt enorm groeien. In 2016 waren de recepten nog wel haalbaar, ik had toen 21 kookboeken, maar in 2017 stonden er 39 recepten op de planning voor deze challenge. Dat betekende dat ik vaker dan eens in de twee weken voor deze challenge moet gaan koken. En ga dan na dat er in een jaar 4 toetsweken zitten, een paar weken dat ik op vakantie ben, en noem maar op. Daarnaast kook ik veel liever uit mijn eigen hoofd, zonder precies te volgen wat er staat heb ik al gauw de neiging om het recept totaal aan te passen. Enfin, in 2018 doe ik deze challenge niet meer omdat ik inmiddels zo’n 50 kookboeken heb en aangezien het in 2017 ook niet gelukt is, gaat het mij in 2018 dan ook niet met plezier lukken.

Dat dus even, haha. Mijn conclusie is dat ik dit jaar wel iets met kookboeken wil doen, maar dan zonder dwang. Af en toe pak ik een kookboek uit de kast, maak er een recept uit en schrijf een review over het recept en kookboek. Lijkt dat jullie wat?

Vandaag een review over een boek dat ik met kerst heb gekregen. Het boek heet: ‘Food in the City’. Het kookboek heeft een leuke, hippe uitstraling. ‘Smikkelen in populaire wereldsteden’ is de kernzin van dit kookboek. Het boek is verdeelt in verschillende hoofdstukken: per stad. Barcelona, Londen, Rome, New York, Parijs en Marrakech vormen een fantastische receptenbundel vol met wereldse gerechten.

En wat ik vooral leuk vind is dat alle recepten geschreven zijn door foodbloggers! Dat spreekt mij wel aan natuurlijk, het lijkt mij zo gaaf om ook voor zo’n kookboek te mogen schrijven.

De bloggers Saskia, Cécile, Christina, Margy, Elisabeth, Annemiek, Carla en Josephine schrijven allemaal verschillende recepten per stad. De recepten die erin staan vind ik er stuk voor stuk erg lekker uitzien. Er staat van alles in: churro’s, cheesecake en macarons voor de zoetekauwen, en een hoop hartige recepten uit de verschillende culturen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Falafel met Baba ganoush? Een lekkere tajine? Of een lekkere pasta zoals ravioli met paddenstoelen of spaghetti? Je vind het allemaal in dit boek.

Ik heb dit boek gekregen van mijn moeder, en toen ik hem kreeg herkende ik meteen de stijl van een ander kookboek dat ook in mijn kast staat. Het kookboek Foodtruck Bites is namelijk geschreven volgens hetzelfde principe. Er staan recepten van foodbloggers in, en de vormgeving van het boek is goed terug te zien in Food in the City.

Om eens uit te testen of de recepten uit Food in the City ook lekker zijn probeerde ik er eens een receptje uit. Omdat ik een groente bijgerecht wilde maken, viel mijn keuze al snel op deze geroosterde groentesalade. Of zoals hij in het boek benoemd wordt: als Escalavida. Ik was erg benieuwd naar dit gerecht, omdat je alle groenten zonder te snijden in de oven legde met wat olijfolie, en ze na de oventijd pas moest snijden. Het is een recept uit het hoofdstuk ‘Barcelona’, en schijnt een Catalaanse klassieker te zijn. Nou ben ik al een keer in Catalonië en Barcelona geweest, maar eerlijk gezegd staat dit gerecht me niet meer zo bij. Het enige wat me van deze regio qua eten bij staat is dat ik een keer cannelloni heb gegeten (die onwijs lekker was) en ongeveer elke dag Crèma Catalana. Maar hè, ik was toen 11 jaar. Mijn interesse in eten is in de loop der jaren toch wel enorm gegroeid haha.

Dit recept is overigens bedacht en gemaakt door de foodblogger van de blog Secretly Vegan, super leuk dat er ook voor de afwisseling een vegan foodblogger tussen zit! Hier komt het recept, onderaan de bereidswijze geef ik mijn mening over hoe ik dit gerecht vond.

Ingredienten voor 2 personen:

  • 1 aubergine
  • 2 rode paprika’s
  • 2 uien
  • 3 eetl olijfolie
  • 2 eetl peterselie
  • zout en peper
  • 1/2 eetl gezoute kappertjes

Extra:

  • oven of barbecue

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Smeer alle groenten in met olijfolie. Ze hoeven niet gesneden te worden.

Leg alle groenten in een bakblik en zet 45-60 minuten in de oven.

Wanneer de baktijd voorbij is, dek je de schaal af met een theedoek en laat je het nog 10 minuten staan.

Hierna kun je de schil heel makkelijk van de paprika en aubergine aftrekken en ze in stukken snijden.

De uien pel je en snijd je overlangs door.

Breng de groenten op smaak met wat peper , zout, en eventueel olijfolie en strooi er de gehakte peterselie en gezouten kappertjes overheen.

Maak voor iedereen een mooi schaaltje op en serveer met wat brood.

Tips:

Je kunt de salade nog uitbreiden met aardappels en tomaat (halveer ze en voeg ze de laatste 15 minuten toe)

Escalavida wordt ook vaak geserveerd met wat ansjovis of tonijn.

Wat vond ik van dit recept?

Super efficient dat de groenten niet gesneden hoeven worden. Heel goed van tevoren te maken, want het is echt niet erg als je de groenten een dag van tevoren alvast roostert. Het fijne aan deze salade vind ik dat hij lekker neutraal is, en bij veel gerechten past. Ik maakte er witte vis met limoen, peterselie, kaas en olijfolie uit de oven bij, wat er echt perfect bij paste. De salade is van zichzelf lekker smaakvol, maar wel belangrijk is hem niet vergeten te zouten op het eind. Het gerecht is vegan, maar ik kon het niet laten er wat parmezaan over te raspen. Ook lijkt het me lekker om hier wat feta overheen te brokkelen. Conclusie: een lekker bijgerecht die je eventueel nog wat kan aankleden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: