Geroosterde zoete aardappelsoep met prei en korianderpesto

Dit is al het tweede recept met zoete aardappel deze week… Maar dan wel op een hele andere manier bereidt. In dit recept maak ik er een lekkere soep van, met prei en korianderpesto. De prei blijft heel in de soep, die mix je niet mee. De korianderpesto maak je heel makkelijk zelf. Eigenlijk is het helemaal geen pesto. Het bevat namelijk geen parmezaanse kaas. Daarom wilde ik het pistou noemen, maar eigenlijk wist ik de definitie hier helemaal niet van. Pistou blijkt de Franse variant van pesto te zijn, zonder pijnboompitten. En dat bevat deze wel. Die zijn namelijk onmisbaar in deze pesto.

Pluspunt van deze soep: hij is helemaal vegan. Dan moet je wel voor een veganistisch bouillonblokje gaan, dat zijn volgens mij de meeste groentebouillonblokjes wel. Eigenlijk was het niet eens mijn bedoeling om de soep vegan te maken. Maar nu ik het recept uittyp en de ingrediënten bekijk, merk ik op dat er helemaal geen dierlijke producten in zitten.

Maar je mag vrij zijn met extra toevoegingen, vegan of niet. Een dot crème fraîche, extra groenten, croutons… Ga lekker los. Maar dit is in ieder geval een heerlijke basis voor zoete aardappelsoep.

Ingredienten voor 4 personen:

  • 2 zoete aardappels
  • Een handje koriander
  • 1 rode paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 20 g pijnboompitten
  • 1 bouillonblokje
  • 75 ml + flinke scheut olijfolie extra vierge
  • 1 prei

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de zoete aardappels. Snijd ze in blokjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat samen met de knoflookteentjes. Deze hou je gewoon heel en in het schil. Verdeel er olijfolie, peper en zout over. Zet 35 minuten in de oven.

Snijd de prei in dunne ringen. Snijd de paprika in stukjes.

Rooster de pijnboompitten in de koekenpan, laat ze niet aanbranden!

Maak de pesto door de koriander, pijnboompitten, 75 ml olijfolie en peper en zout in de vijzel tot een grove pesto te malen.

Kook 1 liter water. Maak er bouillon van met het bouillonblokje.

Bak in een koekenpan de prei.

Bak in een soeppan de paprika. Voeg de zoete aardappelen en de teentjes knoflook (nu wel uit het schil) toe. Voeg gelijk de bouillon toe. Leg de deksel op de pan en laat 15 minuten pruttelen.

Staafmix de soep tot een gebonden soep.

Roer de prei door de soep.

Serveer de soep met de korianderpesto.

Een gedachte over “Geroosterde zoete aardappelsoep met prei en korianderpesto

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: