December: Piet spelen, driegangenmenu’s koken en frommelen!

Heey!

Daar ben ik weer met mijn maandoverzicht. Wat is de decembermaand toch weer omgevlogen. De leukste maand van het jaar vind ik wel. Als ik nu terugdenk aan het begin van de maand, lijkt dat eeuwen geleden. Er is zoveel gebeurd. Ik deel alle hoogtepunten van december met jullie. Lees je mee?

zaterdag 2 december

Vandaag gingen we Sinterklaas vieren. Traditie elk jaar weer met de familie van mijn vaders kant. Maar ik heb nog iets anders gaafs gedaan. Ik was piet! Dit jaar had ik mij weer, voor het derde jaar, aangeboden als muziekpiet samen met een vriendin. Zij op de viool, ik op de gitaar en lekker meezingen natuurlijk. We gingen dan langs bij gezinnen waarmee we het hadden afgesproken. Echt te leuk. Omdat mijn vriendin deze dag niet kon, wilde mijn zusje wel mee. Om half twaalf stonden we als echte pieten voor de deur van de familie te bonzen. En we waren daar heel erg welkom. Hierna gingen we vrij snel door naar onze familie rond Utrecht, waar we zelf sinterklaas gingen vieren. Daar kwamen we als verrassing als piet aan haha. In het dorp waar mijn opa en oma wonen gingen we ook nog even een rondje lopen. Sommige auto’s stopten zelfs voor ons. Pepernoten! haha. Daarna gingen we weer terug naar onze familie en kregen we daar heel veel leuke cadeautjes. Ik zet hieronder de foto’s er wel bij. Ik vroeg allemaal leuke dingen voor op mijn kamer. Ik kreeg een plant, met een leuke hanging basket, leuke letters, een surprise gemaakt door mijn oom, een gitaarboekje voor alle akkoorden, leuke posters en nog veel meer. Oh ja, het leukste wat ik kreeg vond ik de gitaarkast! Ik had dit ergens op pinterest gezien, en toen besloot ik op Marktplaats een gitaar op de kop te tikken voor 15 euro. Plus standaard. Mijn vader heeft hiervan een mooie open kast gemaakt waar ik leuke dingen in kan zetten. Zo blij mee!

zondag 3 december

Het was vandaag weer tijd om piet te spelen. Om 15.15 uur pas, dus eerst kwam mijn vriendin (mede-piet) met haar moeder en zusjes gezellig lunchen. We hadden vandaag 2 adresjes waar we piet gingen spelen. Allebei heel leuk! Zo leuk is het dat de kinderen non-stop vragen stellen en dat je als piet zo belangrijk bent voor een kind.

maandag 5 december

Vandaag moesten we natuurlijk weer aan de bak. We hadden drie adresjes gepland staan. Allemaal weer heel leuk.

vrijdag 8 december

Vrijdag woehoeee! Mijn favoriete middag en avond haha. Ik ging na school filmpjes maken voor een PO geschiedenis, waar ik tijdens een interview met een koster in de kerk de slappe lach kreeg. Ik ging stuk toen ik het filmpje bekeek, zo erg! Daarna ging ik samen met een vriendin koken bij mij.

zondag 10 december

Er was sneeuw gevallen! Ik heb dit weekend niet veel gedaan, beetje dingen voor school afgemaakt, nieuwe recepten voor de blog gemaakt en een rondje buiten gelopen omdat de sneeuw zo mooi was! Mijn vader en zusje maakte hele mooie sneeuwpoppen. Een hele familie sneeuwpop haha.

maandag 11 december

We kregen vanaf het vijfde uur ijsvrij! Het zou gevaarlijk worden op de weg. Dat was het al, maar ja, je moest toch thuiskomen.

zaterdag 16 december

Dit was een leuke dag. Ik kookte een driegangendiner voor de hele familie van mijn vader. Naar aanleiding van een familieweekend. Ik maakte als voorgerecht gegrilde auberginerolletjes gevuld met spinazie en ricotta, als hoofdgerecht gekruide zalm uit de oven met smashed potatoes uit de oven, gegrilde courgette en salade, en als toetje pavlova met stoofpeer. Groot succes allemaal. Elisa had mij deze avond geholpen met koken. Na het eten deden Meike en ik nog een optreden met gitaar en zang. Pas om halftwee ging ik slapen.

zondag 17 december

De volgende dag werd ik weer wakker in de drukte van de familie. We gingen ontbijten, en daarna een bingo doen. Ik vluchtte daarentegen naar boven om wat voor school te maken:). Om 14 uur gingen we met de familie lunchen in de stad bij het Oostereiland, waar ik een broodje carpaccio had. Is altijd lekker.

vrijdag 22 december

Dit was zooo’n leuke dag! Het begon niet super leuk, met een herkansingstoets van de toetsweek. Ik ging Frans herkansen, dit was een leesvaardigheidstoets waar je niet voor hoefde te leren. Vond ik wel fijn, zo vlak voor de vakantie. En een beter cijfer kan geen kwaad. Na de toets hadden we een mentoractiviteit: we gingen apekooien in de gymzaal. Dat was wel grappig. Om half een ging ik naar huis: Eindelijk vakantie woehoeee!!

En weer mocht ik een hele dag in de keuken staan. Voor mij absoluut geen straf. Er kwamen deze avond namelijk 6 gasten op bezoek! Heel erg leuk, een initiatiefneemster in Hoorn heeft, een al bekend in andere gemeenten, het concept ‘Glouwe bai de buren‘ gestart. Dit betekende dat onbekende mensen bij thuiskoks in Hoorn bij elkaar konden eten. Dan moest je je opgeven. Wij hadden een max van 6 personen, en die zat vol. Ik had het menu weer zelf bedacht. Het voorgerecht was springrolls met mango, gerookte kip, munt, koriander, mangochutney en mihoen met een dip van chilisaus. Als hoofdgerecht maakte ik kipfilets met munt-pistachepesto gewikkeld in pancetta. Daarbij een puree van aardappel en doperwt met creme fraîche waar ik toefjes van maakte en die op het bord naast de kip serveerde. In alle drukte ben ik vergeten hiervan foto’s te maken, helaas! Het toetje was echt goddelijk. Daarvan had ik ook een eerlijke portie voor mijzelf gemaakt! Het was een proefje voor kerst: Sinaasappel creme brûlée met ijs en speculaaskruiden. My god, die houd ik erin. Ik werk niet vaak met een gasbrander, maar ik heb hem nu ontdekt! Let op, er komen dus binnenkort recepten met een lekker crispy gebrand laagje suiker online :).

Na het eten traden Meike en ik nog even op het gitaar en zang, als afsluiter. Op het eind ging iedereen meezingen met Hallelujah. Hoe leuk! Ze gingen om 12 uur weer naar huis.

zaterdag 23 december

Vandaag ben ik naar de stad met geweest samen met mijn moeder. Het was gezellig druk in de stad! ’s Avonds kookte ik: een salade van veldsla met geroosterde pompoen, pastinaak en paarse wortel. Op de markt kochten we twee foccacia’s, bij de Hema een verse pizza en de kippenboer twee kippenbouten en een doos kwarteleitjes. Dat was allemaal lekker.

s’ Avonds belde onverwachts twee vriendinnen mij die wilden langskomen. Vond ik wel gezellig dus mijn vader stak het vuurtje van de kachel aan in ons tuinhuis en we hebben een gezellige avond gehad.

zondag 24 december

Christmas eve :). Traditie: ’s avonds naar de kerk en daarna ontbijten als avondeten. We bouwen dan de hele tafel vol met broodjes, beschuitjes, kerstkransjes, allerlei beleg en gekookte eitjes. s’ Avonds all you need is love kijken en kerstpakketten uitpakken. Mijn kerstpakket was een VVV-bon en een rituals. Daar was ik wel blij mee!

maandag 25 december

Eerste kerstdag! We gingen ’s avonds naar de familie van mijn vader toe. Ik maakte het toetje die ik ook 22 december had gemaakt: inmiddels staat het recept online. Sinaasappel crème bruleé waar ik een bol vanille-ijs bij serveerde, en weer met speculaaskruiden. Een succes again :). Verder stond er op het menu als voorgerecht paté op het menu, als hoofdgerecht boeuf bourguingon en ossenstaartsoep. Was geslaagd!

dinsdag 26 december

Tweede kerstdag. Dat betekende kerst bij de familie van mijn moeder. We reden naar de andere kant van het land waar we opgehaald werden door een limosine. Hoe gaaf? Het thema van vandaag was de filmpremière. In september hebben we een film gemaakt met de hele familie (we zijn met z’n dertigen) en vandaag kregen we die film te zien.

Het avondeten werd verzorgd door mij. Ik had een concept bedacht dat je bij verschillende stands eten kon halen: bij de barbecue kon je biefstuk en garnalen halen, de frietkot natuurlijk friet, de saladebar kon je zelf je salade samenstellen, en ik bakte pannenkoeken samen met mijn moeder, hartig en zoet. Was een groot succes, echt te leuk om te doen ook!

donderdag 28 december

Vandaag had ik afgesproken met mijn vakantievriendin uit Eindhoven. Ze kwam bij mij slapen. We gingen vandaag naar een voorstelling van de Karavaan in de oude Ringers fabriek. Vandaag kregen we vijf soorten voorstellingen/theater te zien. Het begon met een bijzondere voorstelling waar niet gepraat werd. Het ging over twee mensen die alleen elkaar hadden, leefden op augurken en perziken uit blik en zich hadden afgesloten van de buitenwereld. Het was apart, bijna een beetje eng omdat het zo realistisch was. Daarna gingen we naar een andere ‘zaal’ waar de hele tijd zachte gitaarmuziek werd gespeeld. Aan het plafond hingen allemaal driehoeken aan touwtjes, die opeens daalden en weer stegen. Het was om zen van te worden :). Daarna een voorstelling van een beest die in de mensenwereld terecht kwam en langzaamaan een mens werd. Dat was heel apart, maar wel leuk om te zien! Ik werd wel een beetje bang dat hij me ging aanraken haha, beet bijvoorbeeld in de veters van sommige mensen, of hij trok je krukje onder je vandaan. Gelukkig zat ik op de achterste rij. Daarna kregen we een voorstelling waarin de ene vrouw praatte over de vleesindustrie, en de ander hield juist wel van vlees. Als laatste moesten we meer zelf doen. We kregen een koptelefoon op ons hoofd en twee mensen spraken live in. Eerst moesten we lang naar buiten kijken naar wat er allemaal gebeurde, alle details bekijken naar mensen in huizen bijvoorbeeld. Daarna moest je een cirkel om jezelf tekenen. Dit is je territorium. Daarna moest je op een kleedje gaan zitten met iemand die je niet kent. Die moest je vervolgens heel lang in de ogen kijken en inbeelden wat deze persoon zou doen in allerlei situaties.  Dat was niet helemaal mijn ding, ik wordt daar heel ongemakkelijk van en moet snel lachen of kijk weg. Daarna moest je een boodschap op een briefje schrijven, aan degene tegenover je, iets wat bijna niemand van jou weet. Het was heel bijzonder, maar echt wel leuk.

Daarna kregen we stamppot, joehoe. Na het eten gingen we naar huis, en bakten mijn vriendin en ik nog een appeltaart.

vrijdag 29 december

Mijn vriendin bleef slapen en we gingen vandaag naar Utrecht om te shoppen. Ik was helemaal geslaagd. Ook hebben we nog lekker geluncht bij De Burgemeester. Het was al met al een gezellige dag. Ik kocht bij de Pull&Bear een lekker zachte trui en een joggingbroek, bij de H&M nep Doctor Martens (Haha, no shame) en een hele leuke lange geruite jas die ik al langer op het oog had. Bij de Monki kocht ik een okergele blouse en een spijkerrokje.

zondag 31 december

Ik schrijf dit op 30 december, en 1 januari zit bloggen er niet in, dus ik deel gewoon mijn plannen voor deze avond. Ik ga met drie vriendinnen in Hoorn eten ’s avonds, en daarna gaan we naar mij chillen met het vuurtje in ons tuinhuis. Ze blijven allemaal slapen. De volgende dag gaan er twee van ons de nieuwjaarsduik doen en dan ga ik wel mee denk ik:).

Kortom: December was weer een drukke, maar superleuke maand! Allemaal een heel goed 2018 gewenst, en dit jaar wordt vast en zeker weer een nieuw blogjaar met veel nieuwe inspiratie en recepten! Hieronder nog wat foto’s van deze maand…

 

Kerstavond: Avondkerstbrunch! We begonnen met een lekkere carpaccio.

20171224_192350[1]

 

De limo waarmee we opgehaald werden.

20171226_145441[1]

 

Ons tuinhuis 🙂

20171225_142724[1]

 

Een van de Karavaanvoorstellingen, van het wilde beest in de mensenwereld 20171228_160256[1]

 

Bij de Karavaan!

20171228_182847[1]

sneeeuw 🙂

20171208_173908

 

Koken voor 14 man, dit waren dus niet alle bordjes. Het voorgerecht: rolletjes gegrilde aubergine gevuld met ricotta, spinazie en zongedroogde tomaat.

20171216_193454

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: