Sinaasappel crème brulée

Met dit dessert maak je gegarandeerd indruk. Ik heb hem inmiddels al 2 keer voor gasten gemaakt, en iedereen had zijn bakje leeg tot er geen crème brulée meer te zien was. Want zeg nou eerlijk: wie wordt er niet blij van een romige zoete laag onder een crispy dakje van gebrande suiker? Ik geef deze crème brulée een lekkere touch, door er sinaasappel en een kaneelstokje mee in te trekken. Zo lijkt het al iets meer op de Crema Catalana. Daar gooien ze er volgens mij veel specerijen in, terwijl ze in de Franse crème brulée enkel een vanillestokje gebruiken. Hier doe ik het gewoon allebei, zo krijg je een heerlijke smaakexplosie. Hij is al heerlijk apart, maar met een bol vanille-ijs smaakt dit toetje nog beter. Dan nog een snuf speculaaskruiden erover, en klaar is je indrukwekkende dessert!

Ingredienten voor 4/5 personen

350 ml slagroom

150 ml melk

75 g suiker

1 vanillestokje

1 kaneelstokje

1/2 sinaasappel

8 tl basterdsuiker

5 eidooiers

Verwarm de oven voor op 130 graden.

Schenk de melk en slagroom in een pan.

Snijd het vanillestokje doormidden en schraap met een mes de zaadjes eruit. Rasp er een beetje sinaasappelrasp in de pan, en voeg het vanillemerg en -stokje erbij. Snijd twee plakjes sinaasappel en voeg ook toe in de pan. Doe er ook een kaneelstokje bij. Breng tegen de kook aan. Laat een paar minuten op laag vuur intrekken.

Mix de eidooiers met de suiker.  Haal de sinaasappelpartjes, het vanillestokje en kaneelstokje uit het roommengsel. Voeg beetje bij beetje wat room toe aan de eidooiers, en blijf door mixen. Als alle room in de eidooiers verwerkt is, verdeel je het mengsel in 4 of 5 bakjes.

Zet de bakjes voorzichtig in de oven, en bak 45 minuten in de oven.

Laat 2 uur in de koelkast opstijven. Verdeel over elke portie een theelepel suiker en brand er met de gasbrander een knapperig, bruin laagje op. Herhaal dit met nog een theelepel suiker. 

Tip: extra lekker om te serveren met een bol vanille-ijs en speculaaskruiden!

Advertenties

Een gedachte over “Sinaasappel crème brulée

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: