Kerstdiner inspiratie

Heey!

Elk jaar weer een mooi kerstdiner in elkaar zetten, zonder het altijd hetzelfde te doen kan nog best lastig zijn… Vandaag deel ik daarom een inspirerend artikel online voor jullie voor kerst. Je hoeft namelijk niet alleen maar in rollades of grote, luxe stukken vlees te denken. Gezellig tafelen zoals zelf je taco bouwen is bijvoorbeeld ook gewoon zo leuk! Ik geef je inspiratie voor thema’s, en lekkere gerechten voor de kerst. Voor ieder wat wils: vlees, vis of vega. Waar ga jij voor dit jaar?

 

Voorgerechten vlees

Salade met gegrilde perzik, burrata en prochiutto

Hmm! Dit is echt heeel erg lekker! Ik maakte deze salade in de zomer, maar nu ik hem weer op mijn blog tegenkom wil ik hem nog een keer. Jammer dat ik dit jaar niet het voorgerecht maak, anders had deze salade en grote kans gemaakt. Of als bijgerecht is ie ook geschikt. Maar als voorgerecht zal ik deze salade gewoon in wat kleinere porties over kleine borden verdelen. Ziet er ook echt mooi uit vind ik, al die kleuren bij elkaar!

 

Filodeegzakjes met kip en courgette

Deze filodeegzakjes lust iedereen! Ze zien er super leuk uit, zo met die touwtjes. Ze zijn gevuld met kip en courgette. Ik denk ook dat deze voor kinderen ook heel geschikt zijn. Dus serveer ze op een bordje op een bedje van rucola of veldsla en leg er zo’n leuk filodeegzakje op!

 

Rosbief carpaccio met truffelcrème

Carpaccio 2.0. Met rosbief is ie ook heel lekker! En deze truffelcrème maakt hem echt af. En het is super makkelijk om te maken. De truffelcrème maak je gewoon van tevoren en het enige wat je verder hoeft te doen is het op borden afmaken.

 

Hoofgerechten vlees

Kip met geitenkaas, spinazie en zongedroogde tomaat

Dit is echt een lekker, maar toch gezond gerecht. En gewoon niet te moeilijk en duur. Met kerst is het voor veel mensen gebruikelijk om een kip of kalkoen te bereiden. Eerlijk: dat is ook wel lekkerder vlees. Maar voor de easy way is dit echt een top gerecht. Lekker met een bijgerecht als geroosterde aardappels.

 

Rosbief uit de oven met rozemarijn, tijm en parmezaan

Dit is dan toch wel een luxe gerecht. Dat mag namelijk ook wel met kerst. Een groot stuk rosbief, bereid met verse kruiden en citroen. Dit is gewoon zo’n traditoneel kerstgerecht eigenlijk, rosbief. Al is dit wel mijn eigen recept. Lekker met geroosterde groenten, salade en gepofte zoete aardappels.

 

Tagliata (biefstuk met parmezaan en rucola)

Weer een mals biefstukje. Dit is een bekend gerecht. Plakjes biefstuk met rucola, parmezaan en pijnboompitten. Dit is ook leuk om als voorgerechtje te serveren. Dan snijd je de plakjes extra dun en kan je er een soort carpaccio van maken. Met wat vers brood en goede olijfolie is het ook erg lekker om te eten.

 

Voorgerechten vis

Zalmtartaar met avocadocreme en bietenpuree

Ziet dit er niet restaurantwaardig uit? Zo smaakt het eigenlijk ook. Echt een topcombi. Een leuk om het in een hartje te serveren natuurlijk :). Het kost even tijd moet ik wel zeggen, maar het is groots effect!

 

Italiaanse garnalencocktail 

Echt anders dan de klassieke garnalencocktail is dit wel, moet ik zeggen. Maar ik vind deze stiekem lekkerder. Zit geen kilo mayo in, wel garnalen natuurlijk :). Als romige touch heb ik er ricotta aan toegevoegd. En het ziet er heel mooi uit vind ik.

 

Zalmbonbon met groene asperges

Van dit voorgerechtje zijn je gasten vast ook impressed. En dat terwijl jij maar ongeveer 20 minuten voor dit voorgerechtje in de keuken hebt gestaan. Maar dat hoef je natuurlijk niet te vertellen… Voor iedereen is het een grote verrassing wat erin zit. Totdat ze een hap nemen. Dan worden ze waarschijnlijk heel blij.

 

Hoofdgerechten vis

Romige citroenspaghetti met pangafilet en geroosterde tomaatjes

Deze citroenspaghetti is sinds dat ik hem voor het eerst gemaakt heb, een groot succesmaaltje bij ons thuis geworden. Als ik hem voor gasten maak, zijn ze telkens weer enorm verrast over hoe lekker dit gerecht smaakt. Dus waarschijnlijk jou eters ook! In plaats van witte vis zou je het ook met knoflookgarnalen kunnen serveren, of zalmfilet.

 

Zalm in filodeeg

Weer zalm haha. Maar gewoon omdat bijna iedereen zalm lekker vindt! Het is een verrassing als de zalm aangesneden wordt. Dan zie je namelijk dat er onder het knapperige filodeegdakje lekker gekruide zalmfilet zit…

 

Kabeljauwfilet met champignonrisotto, gegrilde courgette en gebakken ricotta

Dit is ook een geschikt kerstgerecht. Je hebt er veel werk aan, dat wel! Houd je er wel rekening mee dat het voorgerecht en dessert niet te machtig is? Dit hoofdgerecht is namelijk best veel. Je kan ook de porties aanpassen. In ieder geval is het erg lekker.

 

Vegetarische gerechten:

Voorgerechten vega:

Caprese salade met gegrilde aubergine

Dit is een topper om als voorgerecht te maken. Gewoon op iedereens bord zoiets als op deze foto, maar dan in wat kleinere porties. Caprese vind iedereen lekker, en als je er ook nog gegrilde aubergine bij serveert tilt het caprese een lat hoger. En het ziet er toch super uit? Ook lekker om met vers warm brood te serveren.

 

Gepofte auberginesoep met citroen

Soep mag bij veel mensen ook niet op het kerstmenu ontbreken. Vaak eten mensen dan ossenstaartsoep of kippensoep of zo. Maar een keer iets anders proberen, zoals deze lekkere auberginesoep kan ook geen kwaad toch? Helemaal fijn voor de eventuele vegetariërs. Met deze soep maak je vast en zeker indruk.

 

Champignonsoep met shitake

Of ga je voor deze lekkere champignonsoep? Ook een topper!

 

Hoofdgerechten vegetarisch:

Gevulde pompoen

Iets wat de mensen niet zullen verwachten is een gevulde pompoen. Dus wil je je familie of vrienden verrassen met kerst? Ga dan voor deze gevulde pompoenen! Ze zijn heel lekker gevuld met een bulgursalade, afgemaakt met parmezaanse kaas. Ze zijn stiekem het lekkerst als je ze een dag van tevoren maakt. En misschien is dat juist wel handig met kerst!

 

Gepofte zoete aardappel met mozzarella en tomaat

Een lekker bijgerecht! Lekker kerstig door de tijm. Dit bijgerecht is lekker bij vlees of vis.

 

Ovenschotel met geroosterde pompoen, geitenkaas en gekarameliseerde ui

Alweer met pompoen! Maar gewoon omdat het zo lekker is. Pompoen rooster ik vrijwel altijd. Dat geeft een veel lekkerder en rijkere smaak dat gewoon koken of stomen. In combinatie met zoete gekarameliseerde ui en zachte geitenkaas onder een dakje van filodeeg is dit echt een succesnummer!

 

Desserts

En hier komen een aantal top toetjes. Mijn favo deel van het menu 🙂

Noten tiramisu

20170821_164139

 

Speculaastiramisu

 

Pavlova met lemon curd, speculaas en blauwe bessen

 

Lemon-meringue trifle met kokosmakroon

20170917_155809

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: