Melanzane alla Parmigiana

Dit gerecht doet me denken aan onze prachtige vakantie in Italie, in 2016. We zaten in de Bloemenriviera, en hebben de stad Turijn bezocht. Het weer was fantastisch, en niet te vergeten: het eten was goddelijk. Een gerecht wat al het hele jaar in mijn hoofd is blijven hangen, om een keer zelf te maken is Melanzane alla Parmigiana. Dit gerecht bestaat uit plakjes gegrilde aubergine, met tomatensaus, mozzarella en parmezaan. Ik krijg heimwee naar Italie, als ik terugdenk aan de beste melanzane alla parmigiana die ik ooit at vorig jaar. Er stond maar weinig op het menu, maar twee of drie hoofdgerechten maar onze keus was snel gemaakt: we gingen alle drie voor deze verrukkelijke ovenschotel.

Speciaal voor jullie heb ik het restaurant opgezocht: voor als jullie deze smaakexplosie ook willen beleven ;). Het restaurant heet ‘Bistro la nuit’ en ligt in het dorpje Dolceaqua.

Maar ik snap als je denkt, moet dat, helemaal naar Italie voor dat ene gerecht? Nee, absoluut niet! Hij is thuis ook te maken namelijk. Je moet er even tijd voor vrijmaken, maar dan heb je ook wat. Belangrijk bij dit gerecht is: gebruik goeie mozzarella en lekkere olijfolie, wees niet zuinig met de olijfolie, en bak de aubergine totdat hij echt zacht is en nergens meer rauw of hard. Dan maak je hem namelijk op z’n lekkerst. Ik hoop dat je dit recept net zo lekker als ik vind. Laat je het weten?

 

Ingredienten voor vier personen:

– 2 bollen mozzarella

– 3 aubergines

– 2 blikken tomatenblokjes

– 1 tl oregano

– 3 teentjes knoflook

– een paar takjes tijm

– een handje basilicum

– 100 g parmezaanse kaas, gerapst

– Extra vierge olijfolie

– 1 tl citroenrasp

– olijfolie om te bakken

 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de aubergine in plakken, in de breedte. Bak of grill de plakken aubergine in een koekenpan of grillpan. Gebruik voor het bakken ruim olijfolie. Niet de extra vierge.

Hak de knoflook fijn. Bak deze in een koekenpan in olijfolie, en voeg dan de blikken tomatenblokjes toe, het citroenrasp, de oregano, tijm (afgeritst) en fijngehakte verse basilicum. Voeg peper en zout toe, en een schepje suiker. Laat tien minuten pruttelen.

Snijd de mozzarella in plakken. Maak laagjes van de aubergine, gevolgd door een laagje tomatensaus, en dan wat plakken mozzarella. Giet hier een scheutje extra vierge olijfolie over. Herhaal dit tot alles op is. Behalve de fles olijfolie dan;). Maak af met de parmezaanse kaas.

Zet twintig minuten in de oven.

Een gedachte over “Melanzane alla Parmigiana

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: