Marokkaanse ingelegde groenten #P51challenge

Het leuke aan deze challenge is, dat ik dingen maak die ik nooit zou maken! Zoals ingelegde groenten. Ik hou er niet van als je uren moet wachten voordat je iets kan eten, dat het klaar is. Dat is de reden waarom ik nooit aan ingelegde groenten begin. Duurt me veel te lang! Maar met deze challenge was ik eigenlijk wel verplicht om het te maken. En ik vind het leuk dat ik nu weet hoe je het moet maken. Eerst laat je het vocht eruit trekken door met veel zout te bestrooien, en je maakt het in met een zure siroop.

Ik vind dit gerecht op zich niet typisch Marokkaans eigenlijk. Maar ik denk dat het heel goed past bij bijvoorbeeld een tajine. Dit recept komt uit het kookboek: Feestelijke Hapjes. Hij is al heel oud volgens mij, uit de jaren tachtig schat ik. Er staan namelijk veel ouderwetse hapjes in zoals hamkaasrolletjes en kippeleverpaté. Maar ook internationale recepten, zoals samosa’s, boreks en deze ingelegde Marokkaanse groenten. Denk niet dat dit kookboek nog te koop is ;).

 

Voor 12 personen

 • 225 g kleine radijsjes
 • 225 g jonge worteltjes
 • 8 stengels bleekselderij
 • 1 komkommer
 • zout en peper
 • 100 g basterdsuiker
 • 1,25 dl citroensap
 • 2 el roze peperkorrels
 • 1 bosje verse koriander, fijngehakt

 

 1. Doe de radijsjes en wortels in een grote kom die niet van metaal is. \snijd de stengels bleekselderij in stukken van 5 cm en doe ze in de kom. Snijd de komkommer in de lengte doormidden, schep het zaad er met een theelepel uit en gooi het weg. Snijd de komkommer in dikke plakken en doe ook die in de kom. Bestrooi de groenten royaal met zout en zet de kom afgedekt met plasticfolie 3-4 uur weg.
 2.  Stort de groenten in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water om alle zout te verwijderen, Laat ze goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Doe ze weer in een glazen of aardewerken kom.
 3. Roer in een andere glazen of aardewerken kom suiker, citroensap en peperkorrels door elkaar tot de suiker is opgelost. Breng deze dressing op smaak met peper.
 4. Schenk de dressing over de groenten en schep ze er goed door. Zet de groenten afgedekt met plasticfolie 8 uur of een nacht in de koelkast.
 5. Schep vlak voor het serveren de koriander door de groenten en schep ze op een schaal. Geef er cocktailprikkers bij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: