Falafel-boerenkool burgers

Het vegaschap breidt zich met de maand uit. Zo leuk vind ik dat! Ze verkopen vega kipstukjes, gehakt, balletjes en heeul veel soorten vegaburgers. Alhoewel het gehakt en kip zijn naam niet meer mag behouden omdat het misleidend is, (NEWSFLASH: mag toch wel! ;)) maar ach. Omdat er zoveel keuze is uit vegetarische eiwitrijke producten, zal je bijna vergeten dat je zelf ook de lekkerste vegaburgers kan maken. Daarom herinner ik je hierbij even: ik deel vandaag dit toprecept voor falafelburgers met je! Ze zijn ten eerste heel lekker, daarnaast ook nog heel gezond, en een goede vervanger voor een meatburger. Deze falafelburger combineert fantastisch met tzatziki. En als Hollandse touch heb ik er nog een handvol boerenkool bij gedaan. Ik hoop dat jij deze burgers net zo lekker vind als ik.

Ingredienten voor 4-6 burgers:

– 400 g kikkererwten, uitgelekt

– 1 tl citroensap

– 1 handje munt

– 1 tl kurkuma

– 1 sjalotje

– 1 tl gedroogde koriander

– 3 el bloem

– 50 g panko

– 1 tl knoflookpoeder

– 4 of 6 kaiserbroodjes

– 2 el mangochuney

– 4 el yoghurt

– 4 tl chilisaus

– 1 ei

– 4 handen gesneden sla

– 2 grote tomaten

– 6 el tzatziki

 

Pureer de kikkererwten in de staafmixer samen met de kurkuma, koriander, bloem, munt, het citroensap en sjalotje. Voeg de boerenkool toe en wat peper en zout, en draai nog heel kort door.

Snijd de broodjes doormidden, en rooster aan beide kanten crunchy.

Meng de panko met het knoflookpoeder en zout. Maak burgers van het kikkererwtenmengsel. Haal de burger stuk voor stuk door het pankomengsel.

Verhit een flinke laag olie in een koekenpan. Bak de burgers aan beide kanten bruin.

Snijd een tomaat in plakken.

Bouw de broodjes: Besmeer beide kanten van de broodjes met mangochutney. Verdeel er wat sla over, gevolgd door wat plakjes tomaat, en leg dan de burger erop. Verdeel er nu een dot tzatziki over, gevolgd door nog een klein beetje sla, en leg dan de bovenkant op de volgebouwde broodjes.

In principe zijn ze nu klaar, en zien ze er fantastisch uit. Maar om het leuk te serveren, serveerde ik er nog een eetlepel yoghurt bij met een beetje chilisaus in het midden, die ik vervolgens swirlde door er met een satéprikker voorzichtig doorheen te roeren. Ziet er echt mooi uit :).

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s