Stel je eigen borrelplank samen

Borrelhapjes, I love it! Met een bitterbal vooraf maak je mij al blij, maar als je een volgebouwde plank voor me zet met allemaal lekkere hapjes, dan word ik wel heel erg blij! Maar wat leg je dan allemaal op zo’n plank? Ik ging hier eens goed over denken, en bedacht de lekkerste hapjes die perfect bij elkaar passen. Deze borrelplank heeft een perfecte balans tussen hartig en zoet. Die druiven maken het bijvoorbeeld helemaal af. En ook nog uit eigen tuin, wow!

Het liefst had ik hem nog meer volgebouwd. Met nog meer kaasjes, gegrilde groenten, lekkere dips, broodjes, vleeswaar en noem maar op. Maar helaas, mijn plank was niet groter dan dit. Ik geef je hieronder tips voor de perfecte borrelplank!

Het is de kunst om een perfecte balans te vinden tussen verschillende smaken, en dus ingrediënten. Werk met tegenstellingen. Denk aan: mild en pittig, zoet en hartig, crunchy en zacht, etc. Structuren zijn dus ook belangrijk. Ik gebruik bijvoorbeeld vijgen, die een licht zoete smaak hebben, en grappige structuur. Dat combineert heel goed met de milde, smeuïge geitenkaas.

Kaas

Kaas is misschien wel het eerste waar ik aan denk bij een borrelplank. Het ontbreekt op bijna geen een borrelplankje, en het is leuk om ermee te variëren. Zo heb je harde en zachte kaas, maar ook kaas van koeien, schapen en geiten. En dan heeft elk land ook nog zijn eigen typische kaasje, zoals in Italië de parmezaan en Spanje de manchego. Kies voor een of twee soorten harde kaas, en twee soorten zachte kaas.

Dips en chutneys

Zelf ben ik het meest trots op de uienchutney die ook op mijn plankje staat. Hij was echt goed gelukt, en hij combineert heel goed met de zachte geitenkaas. Ik basseerde het op het recept van Jamie Oliver. En die raad ik jou zeker aan.

Verder is het lekker om er nog een lekkere hummus bij te serveren, voor de vegans, maar ook de niet vegans natuurlijk;).

Brood en crackers

Dippen doe je natuurlijk met een stukje lekker brood. Ik had nog wat oud stokbrood liggen, en besloot die in dunne plakjes te snijden en die te besprenkelen met extra vierge olijfolie en peper en zout. Dat was heel lekker! Maar vers brood is natuurlijk ook heerlijk. Toastjes of crackers kunnen ook.

Fruit

Fruit is een lekker frisse aanvulling op de borrelplank. Druiven zijn gebruikelijk om op de borrelplank te leggen, maar elk ander fruit kan natuurlijk.

Vlees en vis

Vleeswaren zijn ook bijna niet te missen op een borrelplank. Er liggen vaak plakjes chorizo, salami en parmaham op. Ook dit combineert trouwens heerlijk bij een drizzle honing, of uienchtuney. Ook een goede ossenworst is heel lekker, met wat mosterd. Maar wat dacht je van vis? Maak bijvoorbeeld tonijn- of makreelsalade. Of haal er nog meer uit, en maak kabeljauwbitterballen. Of serveer er zalmsashimi bij. Allemaal te lekker.

Groenten

Dit is niet per se nodig, maar wel erg lekker. Je kan het makkelijk houden, met wat stukjes komkommer en snoeptomaatjes. Maar gegrilde groenten vallen ook altijd in de smaak.

Overige…

De nootjes en olijven maken het geheel gewoon helemaal af. Voor de snack een handje noten of een olijf valt bij veel mensen in de smaak. Een mix met rozijnen erin vind ik wel lekker, maar als je van hartig houdt kan je ook gezouten noten nemen. Pistachenootjes en macadamia’s zijn ook heel geschikt voor op de plank.

Ik hoop dat je genoeg inspiratie hebt gekregen om een goede borrelplank samen te stellen! Laat je het me weten als je een borrelplank gemaakt hebt?

Liefs, Veerle

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: