In de pan gebakken Barnsleylamskotelletten met romige cannellinibonen, regenboogsnijbiet en salsa verde #P51challenge 

Wat een naam, laten we even diep ingaan op de titel van dit recept. Ik heb het namelijk niet zelfbedacht. Als je mijn blog trouw volgt, weet je misschien wel dat ik een challenge doe. De P51 challenge. Dit recept vond ik dus op pagina 51, in het boek ‘Thuis bij Jamie’. Even ter verduidelijking van de titel: lamskotelleten die je eerst in de pan bakt, vervolgens in de oven schuift, salsa verde in de staafmixer maken, wat bonen erbij en snijbiet koken. Ok. Laat ik nou eerlijk zijn, en zeggen dat ik me niet helemaal aan dit recept heb gehouden. Ik heb namelijk de bonen weggelaten, en regenboogsnijbiet kon ik niet vinden dus werd dat snijbiet. Oh ja en ik was de ansjovis vergeten. Maar in het geheel lijkt het vast wel op het origineel! Ik schotelde het mijn gasten voor (we hadden bezoek) en die begonnen meteen met het eten van deze lamskoteletten. Ach, het waren ook carnivoren…

Of ik het zelf geproefd heb? Nee… Ik ben niet zo’n fan van lamsvlees eigenlijk, en ook niet van koteletten. Maar ik heb het gemaakt, want hij hoort bij de challenge! En, maak jij ze ook?

 

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 4 dubbele lamskoteletten van ongeveer 3 cm dik
 • olijfolie
 • zeezout en zwarte peper uit de molen
 • 300 g regenboogsnijbiet
 • 1 citroen, doormidden gesneden
 • 1 teen knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
 • 2 kleine gedroogde Spaanse pepertjes, fijngestampt
 • 1 pot of blik van 650 g cannellini- borlotti- of witte bonen van goede kwaliteit, uitgelekt
 • 3 takjes verse rozemarijn

Voor de salsa verde:

 • 1 theelepel kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
 • 4 kleine augurkjes
 • 2 ansjovisfilets in olijfolie, van goede kwaliteit, uitgelekt
 • een kleine bosje verse bladpeterselie, alleen de blaadjes
 • een klein handje vers basilicum, alleen de blaadjes
 • een klein handje verse munt, alleen de blaadjes
 • 1 tot 2 eetlepels rodewijnazijn, naar smaak
 • extra vierge olijfolie
 • 1 theelepel dijonmosterd
 • zeezout en zwarte peper uit de molen

 

Verwarm de oven voor op de hoogste stand en breng een grote pan gezouten water aan de kook. Hak voor de lekkerste salsa verde de knoflook, kappertjes, augurkjes en ansjovis op een grote snijplank samen fijn. Leg er dan de kruiden bovenop en blijf hakken tot alles fijn en goed gemengd is. Je kunt als je wilt ook een keukenmachine gebruiken, maar dan moet je hem niet te lang aan laten staan – anders krijg je geen saus, maar een dunnen puree. Schraap het mengsel bij elkaar en doe het over in een kommetje, roer er de rodewijnazijn en een kleine scheutje water toe, roer nogmaals en breng de saus op smaak met zout en peper.

Wrijf de koteletten in net een beetje olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Verwarm een grote grillpan of koekenpan tot hij gloeiend heet is en druk de koteletten stevig op de bodem van de pan – je hoeft geen olie in de pan te doen, want het benodigde bet bakt uit de koteletten. Keer het vlees na 2 minuten om en schuif de hele grillpan in de voorverwarmde oven. Bak ze 10 tot 15 minuten, of tot ze zo gaar zijn als je ze wilt hebben.

Terwijl het vlees in de oven staat heb je tijd om de snijbiet 3 tot 4 minuten in een pan kokend water te blancheren tot de stelen zacht zijn; giet dan af. Hussel de groente in een kom om met een beetje extra vierge olijfolie, een kneepje citroensap en een beetje zout en peper.

Zet een steelpan op het vuur en doe er een scheutje olijfolie in. Bak de knoflook in een paar seconden licht goudbruin en doe de Spaanse peper en de bonen erbij. Leg de takjes rozemarijn erop, leg het deksel op de pan. zet het vuur laag en laat de boven langzaam opwarmen. Breng ze op smaak met een beetje zout en peper.

Leg de koteletten wanneer ze klaar zijn op een warme schaal en schep er een paar flinke lepels salsa verde over. Giet overtollig vet uit de pan, pers de halve citroen in de pan uit, roer en schraap de aanbaksels van de bodem los. De takjes rozemarijn van de bonen mag je weggooien. Schep de bonen in een grote kom en leg er de snijbiet op. Schep het citroensap met de vlezige aanbaksels uit de pan erover en serveer de bonen bij de koteletten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: