Foodie in Engeland: wat eten ze hier?

Hey!

Zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn artikel over wat ik allemaal gedaan heb in Engeland, heb ik daar tien dagen vakantie gevierd. Maar ik kan niet anders zeggen dat ik een vakantievierende foodie ben: ook op vakantie denk ik vaak aan eten. En helemaal leuk vind ik het, om eten van andere culturen te ontdekken. Nou zal iedereen bij Engels eten meteen denken aan bacon and eggs, wat natuurlijk ook typisch Engels is. Nee, echt culinair eten zit er niet in, in hun traditionele keuken. 

Hoewel… het zal je nog niet tegenvallen! Groot Brittanie heeft vroeger heel veel kolonies gehad. Je merkt dat er veel internationaliteit in dit land is, helemaal in de steden. India is een kolonie geweest van Groot Brittannië, en dat is te zien aan de vele Tandoori restaurants. En dat is dus wel culinair! Daarnaast is Jamie Oliver bijvoorbeeld ook Brits, en er zijn nog wel meer bekende Britse topkoks! 

Toen ik in 2 Havo zat, twee jaar geleden, ging ik met mijn klas naar Engeland. We zaten toen met z’n vieren in een gastgezin, echt leuk om Engels te praten met echte Britten! Maar zo namen we dus een kijkje in een Engelse familie. Het eten wat we daar kregen was niet zo heel geweldig: diepvriespizza, pasta bolognese en gekookte aardappels met groente uit een potje, worst en jus. Haha de volgende dag werd ik ziek. Maar goed, niet iedereen in Engeland is dus topkok.

Het full English breakfast: ik heb het nog niet genomen, maar ik zit erover te denken om het een keer als recept op mijn blog te zetten, en het dan gewoon als avondeten te nemen. Wow ik krijg opeens een idee! Een recept voor Full English Breakfast maar dan met een twist. Met een Mexicaanse twist ofzo. Oeps, ik moet dit niet allemaal al gaan verklappen! Maar binnen deze minuut dat ik dit schrijf heb ik besloten dit heel snel te gaan maken. Hahaha, zo komen mijn recepten dus altijd opeens in mijn hoofd oppoppen! 

Waarom eigenlijk bacon and eggs als ontbijt? Ik snap je als je dat afvraagt. Ik bedoel, de meeste mensen ontbijten het liefst licht, met een bakje yoghurt met muesli en fruit, of een broodje jam. Vaak wordt zoet meer gewaardeerd in de ochtend. Maar die bacon and eggs dus, dat komt van vroeger, tijdens de Industriële Revolutie was men arm, maar omdat ze keihard moesten werken, hadden ze veel energie nodig. Goedkope energie als het ff kon. Bacon en eggs waren goedkoop en vet. Zo is die traditie in Engeland blijven hangen, maar het full English breakfast is nog luxer, namelijk inclusief champignons, tomaat, witte bonen, toast… 

Zo leuk, toen ik in de ochtend voor het ontbijt even over de camping liep om naar de wc te gaan, rook ik al om negen uur ’s ochtends de geur van vers gebraden sausages van de barbecue. De tent ernaast was een lekker geurend roerei aan het bakken, en iemand anders bacon. Grappig om te zien dat Engelse gezinnen dit gewoon nog steeds als ontbijt eten, en niet alleen aan toeristen in hotels toedienen.

En natuurlijk de bekendste: Fish and Chips! Vaak dikke frieten, met een witvisje, gefrituurd in bierbeslag, geserveerd met erwtenpuree. Traditioneel. Vaak serveren ze salade in plaats van de erwtenpuree, of laten ze de groenten weg. Lekker vet… maar een goeie fish and Chips zal ik je zeker aanraden om te eten!

Als je je graag een middagje wilt laten verwennen met thee en lekkere hapjes, moet je zeker een afternoon- of high tea gaan doen in een tearoom. Britten bakken de beste taarten, en pakken vaak enorm uit met etageres vol lekker hartig en zoet eten. Ik heb genoten van een heerlijke afternoon tea in Harrogate. Daar serveerden ze drie rondes: eerst sandwiches, dan scones en dan zoete proeverijen. 

Een typisch Engelse saus, HP sauce oftewel Brown sauce, is onmisbaar tussen de ketchup en mayo. De curry in Nederland is zeg maar hier de Brown sauce. Deze saus op basis van tomaten lijkt namelijk op curry, alleen is dit wat minder gekruid en bestaat dit grotendeels uit azijn. Ik kon het niet laten om er ook een fles van mee te nemen. Nu dippen we onze friet tegenwoordig dus in de HP sauce ;).

Dit was dan zo ongeveer wat ik allemaal meegekregen heb uit Engeland qua eten. Hieronder wat foto’s die ik heb gemaakt.

Afternoon tea

HP sauce

Toast with scrambled eggs

A little cheese pie

Crumpets

Engelse broodrolletjes

Liefs Veerle!

Advertenties

Een gedachte over “Foodie in Engeland: wat eten ze hier?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: