De lekkerste focaccia

Heey,

Ik haalde met een trotse glimlach deze focaccia uit de oven. Wat was hij toch mooi geworden! Het brood is heel luchtig geworden, is niet droog en heeft een heerlijke topping. Met de bovenkant mag je een beetje spelen, het is niet erg als je de tijm voor rozemarijn vervangt of ipv mozzarella gewone kaas gebruikt. Doe vooral wat jij lekker vindt. Maar het brood zelf zal ik niet aanpassen. Bij dit recept is het namelijk zeker dat het een perfecte structuur krijgt, alsof het van de bakker komt. Maak dit brood en laat het Italiaanse gevoel maar komen!

Ingrediënten voor 1 flinke focaccia, of 2 kleinere:

– 500 g bloem

– 7 g droge gist

– 9 g zout

– 1 tl suiker

– 300 ml lauwwarm water

– 30 ml olijfolie

Voor de topping:

– 1 bol mozzarella

– handje verse tijm

– gedroogde Italiaanse kruiden

– 3 el olijven

– 3 el zongedroogde tomaten

– 3 el extra vierge olijfolie

– 30 g parmezaanse kaas

Kneed alle ingrediënten voor het brooddeeg in ongeveer een kwartier tot een soepel deeg. Leg dit deeg in een met olie ingevette kom. Zet de kom op een (het liefst warme) plek en laat een uur rijzen. 

Kneed dit deeg na de eerste rijs nogmaals goed door, zodat de lucht eruit gaat. Laat dit nogmaals een uur op een warme plek rijzen. 

Verdeel bloem over een bakplaat of pizzasteen waar je je brood op gaat bakken. Een pizzasteen maakt de korst lekker crunchy. Verdeel het deeg over de bakplaat, in een rondje of welke vorm jij wilt, ongeveer 4/5 cm dik. Laat dit een halfuur afgedekt rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de mozzarella in plakjes. Rits de tijm van de takjes. Hak de zongedroogde tomaten en olijven fijn. Verdeel de mozzarella, olijven, zongedroogde tomaten, tijm, Italiaanse kruiden, olijfolie en zout en peper erover. Zet 25 à 30 minuten in de oven.

Rasp er op het laatst wat parmezaanse kaas over.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s