Herman het vriendschapsbrood

Hi,

Kennen jullie Herman? Misschien heb je het wel eens gekregen. Herman is een brood, het deeg heeft 10 dagen gegist en is verzorgd door jou en jou vrienden, en vrienden van vrienden. Elke dag moet je Herman verzorgen, hij moet soms geroerd worden of hij heeft water nodig. Ik heb hier voor jullie het recept van Herman, ik besloot er namelijk mee te beginnen. Hier komt het dagboek van Herman!

Dag 1

Ik begon met het maken van het Herman-deeg. Dat doe je zo:

Herman ingredienten, dag 1:

  • 100 gram ‏witte basterdsuiker
  • 250 ml ‏warm water
  • 1 zakje ‏gist
  • 225 gram ‏bloem

Los de suiker op in de helft van het warme water in een grote kom. Voeg de gist erbij, en laat 5/10 minuten staan. Voeg de rest van het warme water en de bloem erbij. Klop dit mengsel tot een egaal beslag. Dek af met plasticfolie, en laat rusten op een warme plek in huis.

Dag 2 en 3:

Ik heb vandaag het beslag naar Elisa gebracht, een vriendin van mij. Elisa roert Herman  goed door de tweede en derde dag. Meer heeft Herman nog niet nodig.

Dag 4:

Nu heeft Herman toch echt voeding nodig. Elisa voert Herman met 250 ml melk, 125 g bloem en 180 g suiker.

Dag 5, 6, 7 en 8:

Deze dagen hoeft Herman alleen maar geroerd te worden, dus doet Elisa dat. Herman blijft groeien.

Dag 9:

Herman heeft weer trek, Elisa geeft hem vandaag 250 ml melk, 125 g bloem en 150 g suiker. Verdeel hem dan in vier gelijke porties. Een portie mag je zelf houden, de andere drie geef je door aan vrienden of familie. Die geef je de volgende instructies door:

Herman afbakken

  • 15 ml ‏olijfolie
  • 3 ‏eieren
  • 250 gram ‏bloem
  • 90 gram ‏witte basterdsuiker
  • 2 theelepels ‏bakpoeder
  • 2 theelepels ‏kaneel
  • 100 gram ‏gewelde rozijnen
  • 100 g ontpitte dadels, in stukjes
  • 100 gram ‏gemengde noten
  • 2 appels, in blokjes
  • rasp van een halve sinaasappel
  • een klontje ‏roomboter (om de vorm in te vetten)

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Vul jou deel deeg met alle bovenstaande ingredienten. Roer alles er goed doorheen. Vet een cake- of tulbandvorm in met roomboter. Giet het beslag van Herman erin. Zet anderhalf uur in de oven.

Nu is Herman klaar. Je hebt nu een heerlijk, rijk gevuld, zoet brood wat lekker luchtig is door het zuurdesem proces. Deel Herman vooral lekker met je vrienden, maar geniet er ook zelf van! 🙂

Tip: de vulling hoef je niet precies zo aan te houden zoals hierboven staat. Andere mogelijkheden zijn:

  • stukjes pure chocolade
  • stukjes peer
  • blauwe bessen
  • speculaaskruiden ipv kaneel
  • gember
  • geraspte wortel (carrot cake!)
  • ander gedroogd fruit zoals pruimen of abrikozen

 Het vers gemaakte Hermanbeslag

 –

Het Hermanbeslag na een dag rijzen

 –

Herman na het volledige rijsproces en gebakken.

Advertenties

6 reacties Voeg uw reactie toe

  1. naomipater schreef:

    Wat grappig! Ik herken dit brood heel erg van vroeger. In groep 4 kreeg ik Herman ook via een klasgenootje volgens mij. Wat leuk om te lezen dat het nog steeds word gedaan. 🙂

    Liked by 1 persoon

  2. xgraciously schreef:

    Super grappig, dit ken ik nog wel van ‘vroeger’! Ziet er trouwens ook nog eens heerlijk uit.

    Liked by 1 persoon

  3. Lore schreef:

    Vroeger heb ik dit brood ook eens gekregen.. was een beetje erg mislukt… zou het enkel nog eens willen proberen nu ik dit lees haha X

    Liked by 1 persoon

  4. Naomi Anna schreef:

    Ik had hier nog nooit van gehoord, maar het klinkt ontzettend leuk!

    Liked by 1 persoon

  5. Louanne schreef:

    Oh dit deed ik vroeger ook! Wat super leuk om te zien dat dit nog steeds in omloop is 😊

    Like

  6. Rachel Kromdijk schreef:

    Wauw dit ziet er mega lekker uit! thanks voor het delen

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s