Champignonsoep met shitake

Hey,

Champignonsoep stond al heel lang op mijn lijstje. Het doet me denken aan vroeger, toen ik op de basisschool zat en altijd tussen de middag op vrijdag en woensdag thuis at. De lunch bij ons was altijd heel gezellig, lekker vers ongesneden brood, allerlei beleg, tomaatjes en komkommer en pesto zodat je zelf je broodje kon bouwen. Nu doen we dat nog steeds, maar alleen in het weekend omdat ik op de middelbare niet meer naar huis kan. 

Ik at ook heel vaak een champignonsoepje bij de lunch. Niet zelfgemaakt, helaas had ik toen nog niet mijn liefde voor koken ontdekt. Maar gewoon uit een zakje waar je dan kokend water bij doet. Nu eet ik dat eigenlijk nooit meer. Maar ik vind het eigenlijk best lekker. De geur en smaak, proeft naar herinneringen van die gezellige lunches vroeger. Ik maakte dus zelf champignonsoep, en ik vond hem heel goed gelukt! Iets dikker en gevulder dan die uit een pakje, en niet zo onnodig zout. Hmmm!

Ingredienten:

– 300 g kastagnechampignons

– 1/2 prei

– een handje verse tijm

– een flinke hand peterselie + voor de garnering

– 125 g shitake

– 1 runderbouillonblokje

– 1 rode ui

– 4 el creme fraiche, plus extra voor de garnering

– 2 teentjes knoflook

Snipper de ui. Pers de knoflook uit. Snijd de kastagnechampignons en shitake in stukjes. Snijd de halve prei in reepjes. Snijd de peterselie fijn.

Roerbak de knoflook met 250 g kastagnechampignons, de helft van de shitakes en de rode ui. Voeg de 4 el creme fraiche toe, en de tijm (afgeritst van de takjes) en peterselie.

Kook 750 ml water en maak er bouillon mee met 1 runderbouillonblokje. Voeg de bouillon toe. Laat ongeveer 10 minuten pruttelen. 

Bak de prei en de overige champignons in een andere pan. Houdt apart.

Mix de soep tot een glad en gebonden soep met de staafmixer. 

Roer de gebakken champignons en prei erdoor. Schep in bakjes en garneer met wat extra creme fraiche en peterselie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s