Gevulde druivenbladeren- Grieks Mezze kookboek #P39challenge

Heey,

Dit recept komt uit het Grieks Mezze kookboek, en bestaat uit veel lekkere Griekse mezze hapjes. Dit recept is voor druivenbladeren gevuld met gekruide rijst, pijnboompitten, ui en rozijn. De Griekse naam: dolmades! Druivenbladeren zijn in mijn omgeving slecht verkrijgbaar, dus heb ik ze vervangen door groene koolbladeren. Werkt ook goed, en hoeven niet 2 uur te sudderen zoals in dit recept.

Ingredienten voor 10-12 personen

– 30 druivenbladeren in pekel, goed afgespoeld

– olijfolie

– 1 grote ui, gesnipperd

– 100 g langkorrelige rijst

– 2 teentjes knoflook, geplet

– 50 g pijnboompitten

– 50 g rozijnen

– 1 tl gemalen komijn

– 600 ml en 3 el water

– 4 el fijngehakte verse dille

– 4 el fijngehakte verse peterselie

– 2 el fijngehakte verse munt

– zout en peper versgemalen

– 1 losgeklopt ei

– sap van 1 citroen

1. Breng een grote pan met water aan de kook. Kook de druivenbladeren in 3 tot 5 minuten op hoog vuur zacht. Giet ze af, laat ze goed uitlekken en houd ze apart.

2. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en fruit de uien in 3 tot 5 min. zacht. Voeg de rijst toe en bak deze in 3 tot 5 minuten -onder voortdurend roeren met een houten lepel- lichtbruin.

3. Roer knoflook, pijnboompitten, rozijnen, komijn en 300 ml water door het rijstmengsel. Laat het geheel afgedekt 10 minuten sudderen tot de rijst gaar en drooggekookt is. Neem de pan van het vuur en zet hem weg.

4. Roer de verse kruiden door de rijst en breng de vulling op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Schep voorzichtig 1 el olie en het geklopte ei erdoor.

5. Doe de resterende olijfolie met 3 el water in een grote pan. Leg op de bodem van de pan 3 á 4 druivenbladeren. (Gebruik de beschadigde bladeren zodat de gave bladeren overblijven voor het rollen van de dolmades.) Leg een volle tl vulling onderaan de andere bladeren. Vouw elk blad over de vulling en rol het op.

6. Leg de gevulde druivenbladeren met de naad naar beneden in de pan en leg de rest van de dolmades voorzichtig in lagen erop. Voeg citroensap en 300 ml water toe. Leg nu een omgekeerd bord op de dolmades zodat ze niet verschuiven. Laat de dolmades afgedekt 2 uur sudderen op laag vuur  Het gerecht is klaar als de bladeren zacht zijn en de rijst gaar is. U kunt dolmades zowel warm als koud serveren.

Wat vonden wij ervan?

Wij vonden de vulling van de bladeren lekker. Ik houd erg van hartig met rozijnen erin, en ook heel erg van pijnboompitten dus dat was top. Komijn erin smaakte ook goed, en alle andere verse kruiden. De groene kool-bladeren die ik gebruikte, had niet veel smaak en ook geen geweldige structuur. Ik heb het recept niet precies gevolgd, ik heb heel stap 6 gewoon overgeslagen en de rijst in wat meer water wat langer gekookt. Maar druivenbladeren hebben ook niet zoveel smaak, zei mijn moeder. Het ziet er wel erg leuk uit en is een leuk idee vind ik!

Dit boek kan je bestellen op:

https://www.bol.com/nl/p/grieks-mezze-kookboek/1001004001560710/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: