Vegeree, geen kedgeree; rijst, groenten, eieren & yoghurt – Jamies Superfood #P39challenge

Hallo ๐Ÿ˜Š

Receptje nummer 8 van de challenge! Moet er nog twaalf, haha. Dit recept heeft een hele lange naam, waarbij je waarschijnlijk niet meteen zal denken: ja ik weet wat dit is. Het heet namelijk: ‘Vegeree, geen kegeree: rijst, groenten eieren & yoghurt’. Nou ja oke, ongeveer de helft van de ingredienten wordt al opgenoemd in deze naam, maar een vegeree, wat is dat? Ik kwam erachter dat kedgeree een Engels gerecht is wat bestaat uit rijst, vis en wat groenten. Jamie bedoeld met vegeree waarschijnlijk dat het vegetarisch is, en met ‘vegetables’. Een variant op de Engelse Kedgeree dus. Komt het recept!

Voor 2 personen:

– 150 g bruine basmatirijst

– 2 grote eieren

– 4 kastagnechampignons

– 3 cm verse gemberwortel

– 1 vers rood Spaans pepertje

– 1/2 bosje koriander (15 g)

– 2 lente-uitjes

– olijfolie

– mild kerripoeder

– 100 g rijpe kerstomaatjes

– 100 g diepvriesdoperwten

– 100 g jonge bladspinazie

– 1 citroen

– 2 volle el magere yoghurt

Kook 7de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water en kook de eieren de laatste 6 minuten mee.

Zet intussen een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig-hoog vuur. Snijd de kastagnechampignons in kwarten, leg ze in een droge koekenpanen blijf regelmatig roeren, terwijl je de gember schilt en de zaadjes uit de rode peper verwijderd. Houdt een paar ringetjes apart als garnering en hak de rest samen met de gember en en de helft van de koriander fijn. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Schuif de champignons aan de kant, sprenkel 1 el olijfolie in de pan en doe er de gember, peper, koriander, lente-uitjes en 1 1/2 volle tl kerriepoeder bij. Roerbak 2 minuten, terwijl je intussen de kerstomaatjes doormidden snijd, en voeg dan achtereenvolgens de spinazie, doperwtjes en tomaatjes toe. Giet de rijst af en doe het bij het mengsel in de pan. Hussel alles door elkaar, blijf 4 minuten regelmatig roeren, knijp er een halve citroen boven uit en breng op smaak met peper en zout.

Laat de gekookte eieren onder de koude kraan schrikken tot ze handelbaar zijn, pel en halveer ze, en leg de helften in de vegeree. Schep er de yoghurt over, garneer met de apart gehouden pepertjes en blaadjes koriander, en een extra snufje kerriepoeder, en zet de pan meteen op tafel. Geef er partjes citroen bij om ui te knijpen.

Onze mening over dit recept

Wij vonden dit recept er erg lekker uitzien. En het is ook van Jamie, dus we hadden best hoge verwachtingen. Het was lekker, maar de hoeveelheid citroen was ons echt te veel. Dat verpestte echt de smaak vonden wij, want er zaten echt hele lekkere smaken zoals gember en koriander in. Maar die proefde je dus helemaal niet meer en het gerecht smaakte vooral naar citroen. Mijn tip dus, halveer de hoeveelheid citroen. De yoghurt erbij verzacht wel de smaak, dus wees daar niet zuinig mee. 

Tip: wil je bruine basmatirijst kopen voor dit recept? Die is niet zo goed vekrijgbaar, maar bij de Turkse Supermarkt is ie te koop! Maar op de verpakking werd helemaal niks over een bereidingswijze weergegeven… dus heb ik hem 35 minuten gekookt, en dat was goed zo! Ik denk dat dit gerecht trouwens ook heel lekker kan zijn met andere rijstsoorten.

Je kan het boek hier bestellen:

https://www.bol.com/nl/p/jamie-s-super-food-voor-elke-dag/9200000046118579/?Referrer=ADVNLGOO002008I-G-37231077481-S-147088060335-9200000046118579

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: