Op de plaat gebakken meringue met peer, slagroom, geroosterde hazelnoten en chocoladesaus – Thuis bij Jamie #P39challenge

Heey!

Het jaar 2017 komt steeds dichterbij, dus de pagina 39 challenge moet al snel afgerond worden. Even een update, ik heb pas 7 recepten van de 20 gemaakt… Dan mag ik dus wel opschieten. Als je meer wil weten over deze challenge en benieuwd bent wat ik nog moet maken, klik dan HIER .

Maar goed, ik was erg blij dat dit recept op blz 39 stond! Ik begon al te watertanden toen ik de foto zag. En ook al om de naam van dit recept. Het is echt een aanrader voor jullie, maar eet hem wel meteen op als je de toren heb gebouwd! Dan is de meringue namelijk nog lekker knapperig.

Ingredienten voor 6 tot 8 personen:

 • 4 eiwitten van grote vrije-uitloop- of biologische eieren
 • 200 g ongeraffineerde rietsuiker
 • een snufje zeezout
 • 100 g hazelnoten, ontdaan van de velletjes
 • 2 blikken van 400 g halve peren op siroop
 • desgewenst: 2 stukjes stemgember, in dunne plakjes gesneden
 • 200 g pure chocola (minimaal 70 procent vaste cacaobestanddelen)
 • 4 dl slagroom
 • 50 g poedersuiker, gezeefd
 • 1 vanillestokje, doormidden gesneden en de zaadjes eruit geschraapt
 • de geraspte schil van 1 sinaasappel

 

Verwarm de oven voor op 150 graden. of gasovenstand 2 en bekleed een bakplaat van 40 bij 25 cm met een vel vetvrij papier. Doe de eiwitten in een brandschone kom en zorg ervoor dat er absoluut geen stukje schaal of vleugje dooier in zit. Klop ze met matige snelheid tot het schuim in stijve pieken blijft staan. Doe met de mixer aan geleidelijk de suiker en het zout bij het eiwit. Zet de mixer nu op de hoogste stand en blijf 7 of 8 minuten kloppen tot het meringuemengsel mooi wit en glanzend is. Om te testen of het goed is, neem je een klein beetje tussen je vingers – als het volledig glad aanvoelt, is het klaar; als er nog wat korreltjes in zitten moet je nog even verder kloppen.

Leg nu op de vier hoeken van het stuk vetvrije papier een klein kloddertje van het mengsel, keer het papier om een plak het op de bakplaat. Schep de rest van het mengsel op het papier. Smeer het met de achterkant van een lepel uit tot een rechthoek ter grootte van een A4’tje. Schuif de plaat in een voorverwarmde oven en laat de meringue een uur bakken tot n=hij aan de buitenkant krokant is, maar vanbinnen een beetje kleverig en zacht. Rooster tegelijk op een andere plaat de hazelnoten een uurtje in de oven, of tot ze goudbruin zijn.

Laat de halve peren uitlekken en houd de siroop uit een van de blikken apart, Snijd elke halve peer in drie plakjes. Doe de perensiroop met de plakjes stemgember in een steelpan en warm het mengsel op matig vuur op tot het begint te pruttelen. Haal de pan van het vuur, breek de chocola erin en blijf roeren tot de chocola helemaal is gesmolten.

Haal de meringue en de hazelnoten uit de oven en laat ze afkoelen. Leg de meringue op een mooie plank of schaal. Klop de slagroom met de gezeefde poedersuiker en de zaadjes uit het vanillestokje tot de room in zachte punten blijft staan. Stamp de geroosterde hazelnoten fijn (in een theedoek) en strooi de helft ervan over de meringue. Schep de helft van de geklopte slagroom erover en sprenkel er een beetje van de chocoladesaus over (als de saus gestold is, moet je hem weer even laten smelten door het pannetje op een pan kokend water te zetten en te roeren). Verdeel het grootste deel van de stukjes peer over de meringue, schep de rest van de geklopte slagroom erop en garneer met de laatste stukjes peer. Sprenkel er voor het serveren nog wat chocolade saus over en strooi er de rest van de geroosterde hazelnoot en een beetje geraspte sinaasappelschil op. Eventueel kun je alles van tevoren klaarzetten, maar het opbouwen van dit schuimtoetje kan echt pas op het allerlaatste moment.

 

20161111_21295820161111_21302420161113_115903

Advertenties

Een gedachte over “Op de plaat gebakken meringue met peer, slagroom, geroosterde hazelnoten en chocoladesaus – Thuis bij Jamie #P39challenge

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: