Weet wat je Eet #2

Hee, vandaag deel van de serie: weet wat je Eet. Ik ga het hebben over:

E-nummers

Kijk jij wel eens op een verpakking van eten ? Ik neem zo een paar voorbeelden van verpakkingen, maar eerst ga ik uitleggen wat het precies inhoudt.

Wat zijn E-nummers?
E-nummers zitten in heel veel eten verstopt. Zonder dat je het door hebt, want jij bent gewend dat de hagelslag glanst. Stiekem komt dat door de E-nummers. Een E-nummer staat op een verpakking als E … (… = nummer) .
Je hebt verschillende soorten, bijvoorbeeld E 122, E 124 etc…

Waarom E-nummers?
Als ze zo slecht zijn, waarom gooien ze het er dan eigenlijk in? Om de reden:
– conserveermiddel ( lang houdbaar houden, bijvoorbeeld in vleeswaren)
– kleurstoffen ( snoep…)
– glansmiddel (hagelslag)
– smaakstoffen (zit in heel veel, zo wordt de smaak lekkerder/sterker)

Zo zijn er nog veel meer. Vaak gaan er heel veel E-nummers in kant-en-klare dingen, omdat het voor bedrijven fijn is als ze met kleine goedkope hoeveelheden iets een langere houdbaarheidsdatum te geven of er mooi uit te laten zien.

Wat is er slecht aan?
Door te veel E-nummers kan je ziek worden, en wat voor ziekte verschilt sterk in de soorten, want van het ene krijg je huiduitslag, en van het andere heb je grotere kans op kankercellen.
Het is zonde dat er zoveel E-nummers worden gebruikt, omdat er heel vaak ook gewoon natuurlijke stoffen in kunnen worden gevoegd. Zoals ze vaak een rode kleurstof in snoep gebruiken, kunnen ze beter rode biet als kleurstof gebruiken. Sommige bedrijven gebruiken ook E-nummers in producten als chips, die verslavend werken.

image

Aantal verschillende E-nummers: 5
Dit is een voorbeeld van een fruitreep appel. Nou ja, fruit, als je dit even goed bekijkt zijn er geen kilo’s fruit aanwezig. Maar goed, in de fruitvulling en het koekje zitten dus E-nummers. Veel mensen nemen zo’n koekje mee naar school, omdat ze denken dat het gewoon een best gezond school koekje is. Niet echt dus…

image

Taai taai, zo lekker weer!
Aan de ingrediëntenlijst zie je als eerste ingrediënt staan: glucose-fructosesiroop = suiker. Het hoofdingrediënt van taai taai is dus suiker. Maar goed, er zitten 4 soorten E-nummers in. Vinden jullie taaitaai ook zo naar anijs smaken? Er zitten dus meer E-nummers dan anijs in…

image

Dit is bruine bonen soep.
Kijk even naar deze lange lijst, zie jij ook 7 soorten E-nummers?
Ja, meer heb ik er eigenlijk niet over te zeggen..

Ik wil nu niet zeggen dat je geen E-nummers meer moet gaan eten, nee echt, bijna niemand ontkomt eraan.
Het bedrijf die E-nummers in zijn product wil voegen moet het ook eerst aanvragen, en de hoeveelheden zijn ook nooit te veel dat je er niet goed van wordt. Maar het is goed als je niet elke dag producten met heel veel E-nummers erin eet.

Hoe eet ik minder E-nummers?
Denk je dat je veel E-nummers binnenkrijgt, en wil je dat verminderen? Kook dan met verse ingrediënten en maak zelf je saus in plaats van uit een potje.
Niet alleen om de E-nummers, maar ook om de suikers en het zout is het gewoon het gezondst om verse ingrediënten te gebruiken!

Liefs, fijn weekend 💜

Advertenties

12 gedachten over “Weet wat je Eet #2

Voeg uw reactie toe

  1. Al eens goed verdiept in E nummers? Sommige zijn natuurlijk van aard, zoals in een banaan, daar zitten ook E nummers in. En citroenzuur (ongeconcentreed is dit natuurlijk) is ook een E nummer!

    Like

      1. Ik wist het eerst ook niet, maar het is super interessant om seminars van professionals bij te wonen, die hier meer onderzoek naar hebben gedaan, heb ik veel van geleerd!

        Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: