Zelf kaas maken!

Heee
Laatst had ik bedacht dat ik wel zelf kaas wou maken!
Dus ik zocht op internet op wat er allemaal coor nodig was en hoe het moest, ook op filmpjes.
Zelf kon ik sommige ingrediënten moeilijk vinden, voor 1 ding had ik een alternatief gevonden en ik had stremsel toch gevonden!
Kaas is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken en je eigen kaas is natuurlijk het lekkerst!
Ik ga je nu vertellen hoe ik kaas maakte.

Voor 300 gram kaas
– 300 (volle) melk
– 150 ml karnemelk
– 10 druppels stremsel (te koop bij de turkse supermarkt)
– water

Doe de melk en de karnemelk in een pan en zet het vuur aan.
Roer goed en hou een thermometer in de melk, tot ie 29 graden is.
Als de melk 29 graden heeft bereikt, doe je het in een schone bak, op een plek zodat ie op temperatuur blijft.
Doe nu het stremsel erbij, roer het en laat een halfuurtje staan

Nu is het een dikkig geheel, wat op dikke yoghurt lijkt.
Snijd erin, het liefst het een wrongelsnijder, maar die had ik niet dus het kan ook met een mes.
Snijd de wrongel (het dikke spul) tot alles ongeveer zo groot is als een erwt.
Doe het in een zeef en zorg dat het weiwater (het gelige water) eruit gaat.
Nu hou je de wrongel alleen over, doe dit terug in de schone bak, en voeg er water water van ca. 80 graden bij.
Blijf rustig snijden.
Steek de thermometer er weer in en zorg dat het de 33 graden bereikt.
Doe het weer in de zeef en zorg dat het water weggaat.

Nu moet het op 36 graden komen.
Doe er weer water bij van 80 graden, en roer goed.
Als ie 36 graden is, laat je hem 10 minuten staan.

Giet alles weer in een vergiet met een kaasdoek (ik gebruikte theedoek) erin.
Nu zakt het water weg en hou je de wrongel over, die doe je met de kaasdoek in een bakje waar de kaas mooi inpast.
Druk dit goed aan, en leg het onder de pers voor 10 minuten per onder en bovenkant.
Maakt niet uit wat voor pers, je kan dr ook op gaan zitten, als ie maar platgedrukt wordt!

Na het platdrukken leg je hem in een bak met 600 ml water en 180 g zout.
Leg dit er een nachtje of 6 uur in.

Haal er de volgende dag weer uit,  doe de kaasdoek eraf en leg op een koele, beetje vochtige plek.
Nu moet je hem elke dag omdraaien, zo lang tot jij hem lekker vindt!
Ik heb de mijne nu 4 keer omgedraaid, en ik denk dat ik hem 8/10 weken laat rijpen.
Mijn vader zei dat dat ongeveer de rijpingstijd is van jong belegen kaas, die ik het lekkerst vindt.
Nu is ie nog heel wit, maar ik denk dat als hij ouder wordt dat hij geler wordt.
Kijk maar in de winkel, oude kaas is veel geler dan jonge!
Ik laat nog weten of mijne lekker is, maar dat weet ik dus pas over heel veel weken 😉
Succes als je het ook wil maken!
Xx

image

Zo is ie nu!

3 gedachten over “Zelf kaas maken!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: