Handige tips en weetjes voor in de keuken!

Hee 💜
Ik kook en bak best wel vaak, en ik heb mezelf ook gewoontes aangeleerd om op een bepaalde manier dingen te maken of bereiden.
Ook heb ik sinds ik begonnen ben met koken nieuwe woorden geleerd, misschien gebruik ik soms wel woorden waarvan jullie niets begrijpen 😂

Tips:
– om huilen te voorkomen tijdens ui snijden: maak het plankje, het mes, de ui en je handen nat. Ik zet ook vaak een (zonne) bril op en kauwgom eten helpt ook

– bij karameliseren of roosteren: zet de pit altijd laag, het gaat wat langzamer maar je hebt minder kans dat ie verbrandt

– verwarm de oven altijd als eerst voor. Anders vergeet je het vaak!

– in mijn recepten staan vaak zelfrijzend bakmeel, en dat is eigenlijk meel met backin. Een zakje (16 gram) is goed voor 500 gram bloem, dus dat kan ook

– aubergine en bittere groenten moet je altijd eerst in zout laten intrekken, daarna het zout eraf deppen

– als je op de camping staat en kookt met een gaspit, als ie het niet meer doet en het water kookt al, kun je de pan in een slaapzak doen, daar kookt het gewoon door. Scheel weer energie 👍
– het basisrecept voor cake is makkelijk te onthouden:
200 g zelfrijzend bakmeel
200 g boter
200 g suiker
4 eieren
Dus 200-200-200-4 ! Handig toch?
Ik gebruik bij cake recepten vaak minder suiker,Β  omdat ik er altijd nog een zoete vulling bij doe.

– om iets te binden: bij hartige sausjes of soepen gebruik ik altijd maizena, en bij zoet custard.

Weetjes en Woorden:

au bain marie
Dat woord heb ik al een paar keer gebruikt.
Het betekend in het frans: waterbad.
Dat is het niet, maar het betekend voor in de keuken dat je kokend water in een pannetje opzet, met daarop een heetbestendige kom waar je iets langzaam kunt laten smelten. Bijvoorbeeld chocola smelt ik wel eens zo, dan zit het meteen in de kom! Anders blijft het altijd wel in plakken en het scheelt afwas.

fruiten
Ik wist ieder geval eerst niet wat ze ermee bedoelden! Het is eigenlijk bakken in een fikke laag olie.

blancheren
Dat is even kort koken, om het te laten slinken en langer te bewaren. Bijvoorbeeld spinazie dat is heel groot als je het vers hebt, maar als je het even kookt slinkt het. Dan past het beter in de diepvries.

marineren
Waarschijnlijk weten de meesten het wel, maar marineren is kruiden met olijfolie insmeren in eten (denk aan vlees, vis etc) dan trekt het erin en gaat het een beetje meer naar de kruiden smaken.

Hebben jullie nog meer woorden waar jullie niks van snappen? 😂 reageer dan πŸ™‚

Xjesss

Advertenties

11 reacties Voeg uw reactie toe

  1. creabeaatje34 schreef:

    Leuke tips en weetjes πŸ˜€

    Like

  2. Supere leuke post om te lezen!! 😘

    Like

  3. Eline schreef:

    Handige tips! Die eerste tip is in ieder geval goed om te onthouden. πŸ™‚

    Like

  4. xgraciously schreef:

    Handige tips! Nu heb ik weer nieuwe woorden geleerd πŸ˜‰

    Like

    1. Haha niceee πŸ˜ŠπŸ’•

      Liked by 1 persoon

  5. Lisa schreef:

    Wat een fijen tips, ik ben dol op koken en bakken dusja!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s